Како је Вукота Мастиловић постао Лао Ма

Dešavanja u svetu ekonomije i finansija
Tržrište kapitala...

Како је Вукота Мастиловић постао Лао Ма

Postod agvozden » Pon Okt 01, 2012 03:10

После четврт века рада у Светској банци, доајен међународног корпоративног бизниса говори о начину на који је увео Слободана Милошевића у лавиринте Вашингтона, због чега треба бежати од ММФ-а и зашто би он све уложио у наводњавање Војводине

Slika

После четврт века проведених на инвестиционим пословима у Светској банци, где је водио велике пројекте у Европи, на Блиском истоку, у Африци, Азији, Кини, где је крстарио удаљеним покрајинама џиновске земље, преговарајући са најмоћнијим људима КП Кине о енергетском буђењу азијског дива, Вукота Мастиловић, са осмехом карактеристичним за Херцеговца који је додирнуо највише сводове моћи, али ето, неће баш да се хвали, изговара реченицу која је за човека његовог кова класична јерес:

– После толико година, схватам да је примат приватне својине над државном само опсесија! Према каријери и статусу који ужива, према месту становања – задња пошта Вашингтон – овај доајен међународног корпоративног бизниса и високе политике, коју је спроводио у самом центру светске финансијске моћи, морао би да буде апологета неолиберализма. Шта је, онда, осамдесетдвогодишњег Мастиловић Вукоту, из Горње Херцеговине, крајолика где влада закон по којем онај који преживи камењар и змије, мора да успе, хтео – не хтео, навело да дода и ово:

– Велика је заблуда обављати приватизацију по сваку цену. Па не би онда кључне енергетске компаније у САД биле у државном власништву. С тим што они мудро кажу: То су компаније у власништву грађана Америке“. И, наравно, тим компанијама не управљају партијски неспособњаковићи, већ врхунски плаћени менаџери, без обзира на то да ли су републиканци или демократе – каже у ексклузивној исповести човек који је осамдесетих година био толико моћан, да је једног амбициозног југословенског банкара, поред строгог обезбеђења, провео кроз лавиринте Светске банке. Тај перспективни београдски кадар био је директор Београдске банке Слободан Милошевић.

О покојном Милошевићу, Мастиловић који је свој животни пут описао у аутобиографској књизи "Из Херцеговине" у издању "Филипа Вишњића", каже само то, и ништа више, уз онај исти, двосмислени осмех, „мејд ин Херцеговина”. Заиста, он је многе југословенске политичаре упознавао са тајнама Вашингтона.

– Тада смо у Светској банци из Југославије радили Драгослав Аврамовић и ја – каже беспрекорно одевени пензионер у једном од београдских кафића, сведочећи како је проглашен за рекордера Светске банке по износу инвестиција које је пласирао једне године – једну милијарду долара.

Могуће да је идеолошки преокрет доживео током боравка у Кини, када су га тамошњи високи званичници прозвали Лао Ма, дозволивши му да, приликом инаугурације, загрли једну панду.

Поставши Лао Ма, или Почасни Коњ, Мастиловић је заправо добио неформални орден мудраца првог степена, који Кинези додељују само најближим пријатељима. Многи од кинеских инжењера који су са њим радили на пројектима енергетској развоја, сада су у политичком дрим тиму Кине. Али Лао Ма познаје источњачке законе дискреције.

– Када сам стигао у Кину, почетком деведесетих, одсео сам у старом хотелу, који су правили Руси. Сада је хотел „Хилтон” у Шангају бољи од онога у Вашингтону. Водио сам развој електроенергетских објеката у Кини, у име Светске банке, али је постало посебно осетљиво када је Светска банка под притиском западног света замрзла инвестирање у огромну хидроелектрану Ертан, после догађаја на Тјенанмену. Кинези су прихватили моју идеју како да се носе са противницима давања зајмова Светске банке Кини. Препоручио сам да за главне инжењерске радове узму консултанте из САД, а за извођаче компликованих грађевинских радова фирме из Немачке, Француске и Италије. Тако су ме Кинези прихватили као пријатеља. Увек сам се трудио да не браним само интересе банке већ и земаља у развоју – прича Мастиловић.

Преласком у моћну јапанску инвестициону групу Но„муру”, са вредношћу од 150 милијарди долара, упада у екипу елитних инвестиционих банкара и добија огромну канцеларију на 46. спрату зграде „Банк оф Чајна тауер”, из које се видела, као на длану, хонгконшка лука. Ако је за Кинезе постао Почасни Коњ, Јапанци су му додали још једну звездицу, унапредивши га у „високог летача“, припадника касте највећих стручњака за енергетику и економију.

– Али тада сам све више схватао да је велика и моћна економија Јапана заправо строго контролисана, централнопланска привреда. Они имају министарство финансија, које ја називам су„перминистарство“. Када се планира велика енергетска или нека друга инвестиција, јапанска држава дели послове великим компанијама, попут „Хитачија”, „Тошибе”, или Мицубишија”, као што отац даје деци бомбоне. Изван Јапана, те компаније наступају по принципима с„лободног тржишта. Али, у Јапану не – наглашава он и показује з„латни индекс“ који је њему и његовој генерацији уручен на Електротехничком факултету, поводом шест деценија од уписа.

И шта да ради Србија данас? Како да изађе из кризе и спаси се банкротства?

– Све бих инвестирао у наводњавање Војводине и претворио је у Холандију. Све што сам старији, схватам да економију земље треба водити као што домаћин, сељак из моје Херцеговине, води своју породицу. Где сте видели таквог човека да се задужује као суманут? Ваљда ме старост нагони на то да верујем у пољопривреду. Маните ме, такође, теоријске економије, докторанада са Харварда и помоћи ММФ-а. Којој економији је помогао ММФ? Он се понаша на следећи начин. Када кућа гори, они кажу: До„лазимо да угасимо пожар, али прво средите подрум“. Што каже наш народ, сва„чију слушај, своју свиђај“. Никако, такође, не треба приватизовати државне фирме које послују позитивно. Само им треба доделити професионалне менаџере. Не верујем више ни у уџбенике економије.

У шта, онда, верује Почасни Коњ? У оно што обичан, поштени отац породице, каже својој деци. Ништа генијално. Само да буду људи.

Александар Апостоловски
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/ ... Ma.sr.html
објављено: 01.10.2012
OTPOR DO POBEDE!!!
Korisnikov avatar
agvozden
Administrator
 
Postovi: 1387
Pridružio se: Pet Jul 21, 2006 07:08
Lokacija: Beograd, Srbija

Povratak na Finansije

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 7 gostiju

cron