Švedski studenti opkolili pivaru i traže izgradnju pivovoda

Šta se u svetu događa zanimljivo, a i šta se dogodilo baš na ovaj dan nekada davno...

Moderator: Urednici

Švedski studenti opkolili pivaru i traže izgradnju pivovoda

Postod Angelina » Pet Jan 22, 2010 03:01

Švedski studenti opkolili pivovaru i traže izgradnju pivovoda do sveučilišta

PEDESETAK studenata iz grada Goteborga opkolilo je jutros Carlsbergovu pivovaru tražeći hitnu izgradnju pivovoda do sveučilišta. Studenti su od vodstva pivovare tražili financiranje i izgradnju pivovoda u cijeloj dužini.

Vođa studentskoga sindikata, Alexander Westerling, te nekoliko studenata ušli su u zgradu uprave pivovare te ondje predstavili svoje zahtjeve. "Nadam se da ćemo uskoro dobiti pivovod", rekao je Westerling nakon obavljenoga razgovora s vodstvom Carlsberga.

Studentske demonstracije vezane uz pivovaru sežu u Goteborgu još u davnu 1959. godinu kad je studentski sindikat univerze Chalmers kupio udio u tvrtki Pripp & Lyckholm koja je vodila pivovaru, a koju je 2000. godine kupio Carlsberg.

Izgrađena dva metra pivovoda, prije 40 godina

Studenti su tada dobili svojega predstavnika na godišnjim sastancima dioničara gdje su njihovi predstavnici tražili od vlasnika izgradnju 100 kilometara dugoga cjevovoda do sveučilišta čime bi studenti "uvijek imali dovoljne količine piva". Radovi su započeli u 60-im godinama prošloga stoljeća, ali su već 1968. zaustavljeni, nakon izgrađena samo dva metra cjevovoda, prenosi Reuters.

Studenti su sad odlučili obnoviti svoje zahtjeve, a vodstvo pivovare se nije suprotstavilo studentskim idejama. "Poslušali smo se zahtjeve studentskoga sindikata, te će uskoro biti nastavljena gradnja pivovoda", obećao je glasnogovornik pivovare Göran Orre.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/sved ... 71638.aspx
Korisnikov avatar
Angelina
Moderator
 
Postovi: 250
Pridružio se: Čet Sep 04, 2008 06:15

Re: Švedski studenti opkolili pivaru i traže izgradnju pivov

Postod alexa » Ned Mar 14, 2010 02:08

Da se pivo ne ukvari u pivovodu? :whistl)
Korisnikov avatar
alexa
Moderator
 
Postovi: 319
Pridružio se: Uto Nov 20, 2007 10:50
Lokacija: Baturovac

Nedostaje ječam za proizvodnju piva

Postod agvozden » Pon Mar 22, 2010 03:43

22. mart 2010. | 14:30 | Izvor: B92

Zbog vremenskih uslova prošle jeseni, domaće sladare će biti primorane da uvoze sirovine za proizvodnju piva.

Do kraja prolećne setve pivskog ječma ostalo je manje od deset dana, a još uvek nema dovoljno površina pod ovom kulturom. Zakasnela jesenja setva zbog vremenskih uslova je glavni razlog zbog kojeg naša najveća sladara u Bačkoj Palanci neće moći da dođe do dovoljnih količina ječma koji se koristi za proizvodnju slada.

„Ove godine nismo uspeli da organizujemo proizvodnju na površinama koje smo planirali. Biće primorani da uvoze ječam. U ovom momentu ne znaju koliko ali to će biti poznato posle žetve“, rekao je zamenik direktora “Maltineks”, Borislav Aralica.

„Bila je dosta sušna jesen, ljudi se nisu upuštali u setvu jer nisu bili sigurni. Oni su nekako uzašli na kraj, mada je bilo teško“, izjavio je rukovodilac ratarstva AD “Budućnost” Bačka Palanka, Adam Haški.

Prolećna setva ječma se završava za deset dana.

Posle toga, jedina nada je da će biti ostvareni što veći prinosi. Uvoz ječma će pogoditi poljoprivrednike, ali i sladaru koja plaća carinu od 12% na uvoz sirovine.

Da bi stimulisala ratare da koliko toliko povećaju površine, sladara je odobrila plaćanje 1,5 dinara više za sve količine jarog pivskog ječma koje joj se isporuče u žetvi.

„Sigurno ćemo biti primorani da uvezemo jedan deo sirovine, po sadašnjoj situciji trebaće na m 75 000 tona ječma, nadamo se dobrim prinosima tako da ćemo u žetvi da povučemo crtu“, kaže direktor sirovine “Maltineks”, Voja Bursać.

U Bačkoj Palanci se proizvodi 70% slada za pivare u Srbiji.

Uvoz ječma neće značiti pad kvaliteta piva ali je principijelno besmisleno da poljoprivprivredna zemlja uvozi skupe žitarice.

Na sreću po ljubitelje piva obim uvoza po mišljenju stručnjaka neće značajnije uticati na cenu piva.
OTPOR DO POBEDE!!!
Korisnikov avatar
agvozden
Administrator
 
Postovi: 1387
Pridružio se: Pet Jul 21, 2006 07:08
Lokacija: Beograd, Srbija

Bez piva na radnom mestu

Postod alexa » Pet Apr 09, 2010 11:29

Izvor: Beta

Kopenhagen - Zaposleni u Karlsbergu napuštaju radna mesta u protestu što je danski proizvođač piva zaoštrio disciplinu i uklonio hladnjake sa pivom iz radnih prostorija.

Predstavnik kompanije je saopštio da se se radnici iz skladišta i proizvodnje u Karlsbergovim pivarama u Danskoj pobunuli protiv nove politike kompanije koja im dozvoljava da piju pivo samo tokom pauze za ručak i to u kantini. Ranije su mogli da se posluže pivom tokom dana iz hladnjanja postavljenih oko radnih mesta.

Jedino ograničenje je bilo "da se ne sme napiti na poslu. Svako je bio dužan da bude odgovoran," kaže predstavnik kompanije Jens Beke.

Karlsberg je godinama pripremao strožu politiku prema piću na radnom mestu i konačno je odlučio da nova pravila nametne 1. aprila što je izazvalo žestoko protivljenje zaposlenih.

Beke kaže da je nekih 800 radnika štrajkovalo juče a oko 250 danas, čime su poremećene isporuke piva u Kopenhagenu.

Vozači karlsbergovih kamiona pridužili su se štrajku u znak podške, mada se nova pravila ne odnose na njih. Vozači mogu da ponesu tri piva iz kantine jer češto nemaju vremena da tamo ručaju.

Alkoholna isparenja pokreću uređaj za blokiranje rada motora kamiona što sprečava vozače da voze pijani, kaže Beke.
Korisnikov avatar
alexa
Moderator
 
Postovi: 319
Pridružio se: Uto Nov 20, 2007 10:50
Lokacija: Baturovac


Povratak na Zanimljivosti

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju

cron