Tehnološki izumi godine

Šta se u svetu događa zanimljivo, a i šta se dogodilo baš na ovaj dan nekada davno...

Moderator: Urednici

Tehnološki izumi godine

Postod alexa » Pet Dec 12, 2008 08:04

Izum je kruna čovekovog truda da stvori nesto što ranije nije postojalo. Može se pojaviti kao odgovor na posebnu potrebu, kao rezultat želje izumitelja da nešto uradi uspešnije, a može nastati i sasvim slučajno. Sledećih nekoliko obeležiće 2008. godinu, a mogli bi biti proglašeni i za revolucionarne.

Tijana Todorović, B92

Ove je godine istraživački centar kompanije Samsung predstavio izum koji će nam u bliskoj budućnosti omogućiti da baterije mobilnih telefona umesto klasičnim punjačem na struju punimo - vodom. Izum se zasniva na novorazvijenim mikro gorivnim ćelijama vodonika i hidrogenskog generatora koji radi na vodu. Energija se proizvodi tako što, kada su telefon i generator uključeni, voda u kontaktu s metalom otpušta gas vodonika. Gas se, zatim, sprovodi do gorivne ćelije gde se, u reakciji s kiseonikom iz vazduha, pretvara u energiju koja pokreće rad telefona.

Za početak, telefoni bi se punili sa ketridžima vodonika. Ako koristimo telefon u proseku četiri sata dnevno, ketridž bi morao da se promeni tek za 5 dana. Iz Samsunga su poručili da bi ketridži bili privremeno rešenje i da planiraju da patrone vodonika vrlo brzo zamene običnim punjenjem vode. Prve komercijalne primerke "telefona na vodu" možemo očekivati već 2010. godine.

Nove solarne ćelije

Inženjeri sa MIT-a su ove godine su otkrili nov način stvaranja električne energije na solarnim koncetratorima koji efikasnost solarnih ćelija povećava čak 40 puta.

Izum počiva na otkriću da se sunčeva svetlost na velikoj površini koncentriše na krajevima. U praksi to znači da, umesto da se krov prekrije skupim solarnim pločama, solarne ćelije mogu da se postave samo na ivice ravnih staklenih ploča. Ovako fokusirana svetlost povećava efikasnost solarnih ćelija čak do 40 puta! Osim toga, postojeći sistemi mogu da se nadograde novim, tako da se njihova efikasnost može povećati za 50%. Treća, ništa manje bitna karakteristika novog sistema je da je jeftin za proizvodnju.

Nevidljivo odelo

Slika
Teoretski je već duže vreme poznato kakve bi karakteristike trebalo da ima "nevidljivi" materijal, ali je do sada bilo nemoguće ili nepraktično koristiti bilo šta od postojećih materijala i rešenja. Naime, do sada je istraživačima uspevalo da naprave samo tanke, dvodimenzionalne metamaterijale (materijali koji se ne mogu naći u prirodi a imaju osobine poput negativnog reflektujućeg indeksa) s negativnim reflektivnim indeksom koji nisu bili od praktične koristi.

Ove godine, istraživači Jason Valentine, Xiang Zhang i njihove kolege s Berkeleya uspeli su da naprave slojeviti metamaterijal mrežaste strukture koji prelama svetlost i druga elektromagnetna zračenja i dalje zadržava negativni reflektujući indeks, što znači da je materijal praktično nevidljiv. Još jedna bitna osobina koja ga čini revolucionarnim jeste da može da se komercijalno proizvodi.

Četvrti elektronski element: Memristor

Krajem aprila 2008. godine, naučnici u HP Labsu pronašli su način da naprave četvrti elektronski element koji je do sada postojao samo u teoriji. Nazvali su ga Memristor, skraćeno od Memory Resistor, a otkriće ove komponente se poredi sa otkrićem tranzistora.

Naime, Memristor bi trebalo da se ponaša kao savršena memorija, tj. da pamti čak i kad ostane bez napajanja. Navodi se da njihovo korišćenje otvara mogućnost korišćenja bržih, manjih i energetski efikasnijih rešenja, naročito u domenu flash segmenta i efikasnijih i jeftinijih field-programmable gate array (FPGA) rešenja. Jednostavniji su od popularnih MOSFET prekidača, i mogu predstavljati suštinu postojane memorije u jednom elementu. Memristori predstavljaju početak kraja današnjih uređaja za čuvanje podataka.

Bionička šaka

Slika
Reč je o izumu koji će značajno uticati na kvalitet života onih koji su, sticajem okolnosti, ostali bez ruku ili šaka. Šakom upravlja visoko intuitivan kontrolni sistem, mioelektrična kontrola, koja koristi električni signal. Ove signale generišu mišići u preostalom delu pacijentove ruke, dok elektrode na površini kože skupljaju signal. Kada pacijent pokuša da kontrahuje grupu mišića, impuls iz elektrode se šalje napajanju gde će biti pojačan, dozvoljavajući tako pacijentu da otvori ili zatvori šaku, kao i da rotira zglob.

Za razliku od prethodnih šaka koje su imale samo mogućnost otvaranja i zatvaranja, bionička šaka nudi brojne varijante pokreta hvatanja koje omogućavaju skoro sve pokrete potrebne u svakodnevnom životu. Tako će pacijenti koji budu koristili ovu šaku moći da koriste kažiprst za kucanje na tastaturi ili da rotiraju palac i tako ga spoje sa kažiprstom, da bi mogli, recimo, da okrenu ključ u bravi ili da drže tanjir ili kašiku.

Bioničku šaku je razvila kompanija Touch Bionics.

Štedljivi motor za automobile

Profesor dr Vujo Gordić, diplomirani mašinski inžinjer iz Užica, pobedio je na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva "Tesla Fest 2008". Gordić je izumeo motor koji, kako tvrdi, na istu količinu uložene energije pravi 12,68 puta veći obrtni moment nego klasični motori s unutrašnjim sagorevanjem. To znači da uz utrošak iste količine goriva automobil s njegovim motorom može da pređe deset puta duži put od automobila sa standardnim SUS motorom.

Da li će neki od ovih izuma biti proglašeni za revolucionarne? Teško je reći u ovom momentu. Činjenica je da nije teško predvideti koje će tehnologije biti prisutne za 5 do 10 godina, ali je gotovo nemoguće predvideti kako će ih ljudi koristiti.
Korisnikov avatar
alexa
Moderator
 
Postovi: 319
Pridružio se: Uto Nov 20, 2007 10:50
Lokacija: Baturovac

Re: Tehnološki izumi godine

Postod Angelina » Ned Dec 14, 2008 01:47

Nije odgovarajuca slika za nevidljivo odelo - na njoj je prikazano odelo sa led ekranom koje reproduktuje sliku sa zadnje strane...
Korisnikov avatar
Angelina
Moderator
 
Postovi: 250
Pridružio se: Čet Sep 04, 2008 06:15

Bežično napajanje „naelektrisalo“ CES

Postod agvozden » Uto Jan 13, 2009 03:05

MikroVesti

Na upravo održanoj izložbi elektronike široke potrošnje u Las Vegasu pažnju posetilaca privuklo je i nešto sada manje futurističko – bežično napajanje, a 2009. godina sudeći po prikazanim rešenjima mogla bi biti dobra godina za ovu tehnologiju.

Nekoliko proizvoda kompanije Wild Charge za punjenje manjih uređaja (poput telefona i upravljača za kompjuterske igrice) postavljanjem na prostirku za punjenje, već je u prodaji. Možda je u tom smislu još zanimljivija nešto krupnija oprema prikazana na ovogodišnjoj izložbi – alatke za majstore u kući i mikseri za pomoć u kuhinji.

Kompanija Legget & Platt prikazala je kombi opremljen infrastrukturom za punjenje bušilice, rotacione testere i drugih alatki. Legget je prikazao kutiju s Bošovim alatkama koja se može staviti na policu za punjenje u zadnjem delu kombija tako da se alatke mogu napuniti dok se vozite do sledeće mušterije. Struju obezbeđuje alternator kombija. U prednjem delu je konzola koja služi za punjenje prenosivog računara, mobilnog telefona ili baterijske lampe.

Legget je licencu za tehnologiju zvanu eCoupled kupio od kompanije Fulton Innovation. Sastoji se od jednog žičnog kalema u bazi za punjenje i drugog u uređaju, a elektricitet se prenosi magnetnim poljem. Tehnologija koja se zove indukcijom u bliskom polju (near field induction) sama otkriva koji napon treba da isporuči i sama se isključuje kad se uređaj napuni.

Predstavnici Leggeta rekli su da će njihov komplet za kombi kao i baterijska lampa kompanije Energizer biti u prodaji od sredine godine, a da od drugih proizvođača zavisi kada će biti spremni ostali uređaji. Očekuje se da će Boš svoje mašine takođe ponuditi ove godine.

Kutija za alat koštaće 500 dolara, uključujući tri eCoupled baterije koje odgovaraju postojećim Bošovim alatkama. Konzola s Energizerovom baterijskom lampom koštaće 250 do 300 dolara. Ostali prikazani proizvodi, uključujući mobilni telefon i mikser, bili su prototipovi i Fulton čeka da ih partneri dovrše i počnu da prodaju.

Tehnologija eCoupled ima efikasnost od 98% i puni uređaje istom brzinom kao i standardni žični punjači, tvrdi Liroj Džonson, direktor za nove tehnologije Legget & Platta. Legget se specijalizovao za komercijalna vozila, tako da će se tehnologija najpre pojaviti u kombijima za popravke kablova i policijskim patrolnim kolima.

Običnim potrošačima Wild Charge prodaje proizvode za punjenje telefona Blackberry Pearl, Blackberry Curve i Motorola Razr, tako što se samo stave na prostirku uključenu u zidni priključak. Jedna od kompanija koje su otkupile licencu za ovo rešenje je Griffin International. Ona je napravila dodatak za dopunjavanje bežičnog upravljača za Nintendo Wii, a trenutno razvija i dodatke za upravljače konzola Xbox 360 i PlayStation 3. Dodatak se kači na poleđinu upravljača gde bi inače išla baterija i u maloprodaji košta od 50 do 70 dolara.

Sistem nije sasvim bez žica – prostirka za punjenje mora biti povezana sa strujnom priključnicom na zidu. Međutim, Wild Charge smatra da će ljudima biti zgodnije da po povratku kući samo stave četiri–pet uređaja na prostirku, umesto da utaknu svaki pojedinačno. To isto tako znači da se više uređaja napaja iz jedne zidne priključnice.

WildCharge koristi provodnu tehnologiju različitu od Fultonove. Kompanija prodaje navlake sa malim metalnim kontaktima koje se navuku na uređaje i potom postave na metalnu podlogu za punjenje. Podloga je lagana, a ako se dotakne rukom ne izaziva nikakav električni udar, jer se isključi i ostaje isključena sve dok se ruka ne skloni. Wild Charge se nada da će proizvođači ovu tehnologiju početi da ugrađuju u svoje uređaje.

Kompanija Powermat je najavila da će početi da prodaje sličan komplet proizvoda u trećem tromesečju, koristeći induktivnu tehnologiju sličnu Fultonovoj. Prostirke će koštati oko 100 dolara a navlake i drugi prijemnici oko 35 dolara.

Još jedna kompanija, PowerBeam, demonstrirala je tehnologiju za koju tvrdi da će moći da napaja bežične zvučnike ili digitalne okvire za slike sa rastojanja od deset metara, usmeravanjem lasera na solarnu ćeliju.

Texas Instruments i Motorola takođe planiraju da ponude tržištu proizvode s bežičnim napajanjem.

Jedan od problema koji će svi proizvođači morati zajednički da reše, biće usaglašavanje standarda koji će njihovim proizvodima omogućiti međusobnu usklađenost. Drugi će biti ubeđivanje potrošača da su tehnologije bezbedne i da neće ometati bežične mreže. Svi prisutni proizvođači uvereni su da problemi bezbednosti i ometanja ne postoje. (M.V.)
OTPOR DO POBEDE!!!
Korisnikov avatar
agvozden
Administrator
 
Postovi: 1387
Pridružio se: Pet Jul 21, 2006 07:08
Lokacija: Beograd, Srbija

Re: Tehnološki izumi godine

Postod dishi68 » Pon Jan 19, 2009 03:32

Veljko Milkovic o resenju za energetsku krizu za TV Apolo 10.01.2009.Izumitelj i istraživač Veljko Milković
U društvu Nikole Tesle, Pupina i Mileve Marić

Autor: Milan Laketić | 11.01.2009. - 00:02

http://www.blic.rs/reportaza.php?id=73718


U društvu je Tesle, Pupina, Mileve Marić i Josifa Pančića na stranicama internet enciklopedije „Vikipedija“. Nedavno je grupa istraživača iz Dalasa u Teksasu napravila mašinu po njegovom „dvostepenom mehaničkom oscilatoru“, a mašine po njegovom patentu prave i svetske naftne i energetske kompanije od Novog Zelanda preko Rusije i Kine.

Slika

Američka fondacija Vikimedija u svojoj internet enciklopediji „Vikipedija“ među znamenite srpske naučnike uvrstila je i pronalazača, izumitelja i istraživača Veljka Milkovića iz Novog Sada. Veljko nije siguran ko ga je predložio, ali pretpostavlja da je to bio mađarski naučnik koji se bavi alternativnim izvorima energije Zoltan Lošonc. Ono u šta je siguran je da je predložen zahvaljujući njegovom radu na novim, ekološkim izvorima energije.
– Na izumima sam radio još kao dete. Prvo otkriće bila je preteča mog danas najvećeg dostignuća – dvostepenog oscilatora s kojim sam dostigao gotovo nemoguće – 12 puta veći proizvodni efekat od količine energije koja je uložena. Time sam opovrgao dotadašnje tvrdnje da je nemoguće dobiti više energije od uložene. Spojem klatna i poluge, odnosno ljuljaške i klackalice, dobio sam novi mehanički uređaj koji može da olakša teške poslove kao što je vađenje nafte, proizvodnja struje... Radi se o čistom izvoru energije – priča Veljko Milković za „Blic nedelje“.

Perpetuum mobile
U pitanju je naizgled jednostavan patent, pumpa za vodu kojom je Veljko uspeo da uzdrma temelje nauke. Informacija o njegovom pronalasku obišla je planetu, pa je ovaj pronalazak 2006. godine proglašen za jednu od 100 najboljih energetskih tehnologija. Američka organizacija „Nju enerdži kongres“ preporučila je našeg naučnika za člana Grupe novih izvora energije koji će se primenjivati u budućnosti. Istraživači iz Teksasa napravili su mašinu po tom modelu, a svetske naftne i energetske kompanije sa Novog Zelanda, iz Rusije i Kine, kao i pronalazači iz sveta poslali su Milkoviću sopstvene nacrte mašina izrađenih po njegovom patentu.
Inače, porodica Milković je, priča Veljko, nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske, početkom Drugog svetskog rata proterana iz Like. Srpska vlast je ratne 1941. godine prihvatila reku izbeglica iz takozvane NDH među kojima su bili i njegovi roditelji. Živeli su u Beogradu u Sarajevskoj ulici sve dok u jesen 1944. godine prilikom savezničkog bombardovanja ta zgrada nije srušena. Posle rata radili su na obnavljanju urušene Subotice, gde je Milković rođen 1949. godine. Tri godine kasnije preselili su se u Novi Sad, gde se školovao.
– Od 35 izuma koje sam patentirao više od polovine dobilo je, za mene, najveće priznanje – primenu u stvarnom životu – dodaje on.
Prvi primer je samogrejna ekološka kuća. S jedne strane ukopana u zemlju pa umesto klasičnog krova im zemljanu zaštitu koja štiti objekat od niskih zimskih i visokih letnjih temperatura. Samogrejna Veljkova kuća štedi grejanje do 85 odsto, osvetljenje 30 odsto, a ušteda u građevinskom materijalu je do 40 odsto. Do sada je izgrađeno desetak ovakvih kuća u Novom Sadu, Somboru, Zaječaru, Ljigu... Uzor za ovaj izum bila je Petrovaradinska tvrđava.

Kobna radoznalost
– Stalno mi ideje padaju na pamet. Krenem da radim na njima, pa šta ispadne. Tako me je čista radoznalost početkom šezdesetih navela da se spustim u podzemne hodnike Petrovaradinske tvrđave. Do tada se znalo samo za četiri sprata podzemnih vojnih galerija. Ali ja sam samo sebi znanim metodama uspeo da istražim još dva nivoa. Nikada nisam zalutao iako sam se služio samo baterijskom lampom. Nisam ostavljao kamenčiće za sobom, niti razvlačio konopac. Na osnovu uočenih pravilnosti pri ukrštanju staza, stvorio sam jedinstvenu šemu kretanja bez opasnosti – priča Milković.
Ali strast i znatiželja mogle su i da budu fatalne po Veljka. On o tome nerado priča.
– Posle gimnazije, teško sam stradao od paklene naprave koja je kraj Dunava ostala iz Drugog svetskog rata. Više godina sam se lečio, pa sam studije istorije upisao sa šest godina mlađom generacijom. Zbog tih povreda proglašen sam za stoopostotnog invalida, pa nemam zvaničnu radnu biografiju. Puno čitam, a kompjuterom se ne služim, ali me to ne sprečava da o svemu konsultujem svoje brojne saradnike, uglavnom pasionirane hakere i internet surfere. Oni su mi pomogli da otvorim i internet stranicu – priča Veljko.
On danas živi u nasleđenom roditeljskom stanu na Limanu sa suprugom. Spavaća soba mu je, kako kaže, i radna i paradna.
– U njoj primam goste, kolege inovatore, tu su mi i improvizovana laboratorija, radionica, biblioteka. Ranije sam živeo isključivo od invalidnine, a sada od donacija koje su mi obezbedili pronalasci – priča naš sagovornik.

Pomoć od neznanca
Robert Šenk, vlasnik londonske kompanije „Akord kace“, inače rodom iz Pule, preko interneta saznao je za Veljkovu ekološku kuću. Pre nekoliko godina, iako ga nije znao, poslao mu je 500 engleskih funti. Kasnije je došao i da ga upozna i postao jedan od većih donatora njegovih inovacija i patenata.

Pronalasci
Svoja otkrića Veljko je objavio u 12 knjiga. Izumeo je samogrejnu ekološku kuću (solarna zemunica), staklenike i plastenike sa reflektujućim površinama, gljivarnike, autonomni punjač baterija, seriju univerzalnih alata, kao i toaletnu dasku za osobe sa hemoroidima. Sa nekim od svojih pronalazaka on učestvuje u svetskom pokretu za nove, slobodne i besplatne izvore energije: kolica sa klatnom, dvostepeni mehanički oscilator, ručna pumpa za vodu sa klatnom. Od svih nagrada, kako kaže, najdraža mu je Novembarska povelja Novog Sada koju je dobio 2002. godine.
Korisnikov avatar
dishi68
Moderator
 
Postovi: 621
Pridružio se: Uto Jul 25, 2006 06:08

Re: Tehnološki izumi godine

Postod agvozden » Pon Jan 19, 2009 07:39

Sjajna tema za razmisljanje - mislim na ovaj video snimak, mada me niko nece ubediti da je moguce dobiti vise energije nego sto se unosi (mislim na zbir potencijalne i kineticke) sigurno je da svako iskoriscenje energije sa malim troskovima je vrlo isplativo.
Pre svega mislim na ove stambene jedinice...
OTPOR DO POBEDE!!!
Korisnikov avatar
agvozden
Administrator
 
Postovi: 1387
Pridružio se: Pet Jul 21, 2006 07:08
Lokacija: Beograd, Srbija

Re: Tehnološki izumi godine

Postod dishi68 » Pon Jan 19, 2009 11:58

Гравитација је бесплатна, зар не!?
Само чудо је што то ради, а да се пре Вељка нико тога није сетио. Погледај ово :frown(

[youtube]m07VAdJZnp8&feature=related[/youtube]

[youtube]Av5rFrdo69E&feature=related[/youtube]

Самогрејне еко куће и нису баш еколошке с обзиром да се праве од бетона, али зато по том принципу имате праве самогрејне еколошке куће. Кога инересује ова тема има доста линкова на

http://www.elitemadzone.org/t322486-7#2173047

Занимљиво је да највише о томе пишу "глупи" Американци, а нама пуна уста екологије. Где год се окренеш оно еколошки чиста средина. :lol:
Korisnikov avatar
dishi68
Moderator
 
Postovi: 621
Pridružio se: Uto Jul 25, 2006 06:08

Ekološki infracrveni el. grejači

Postod dishi68 » Uto Jan 20, 2009 01:03

Ekološki infracrveni električni grejači
Еколошки инфрацрвени електрични грејачиhttp://www.inovacija.org/2007/index.php ... Itemid=101


Да би било јасније о чему се ради, ево линкова:

http://www.infrarote-welt.at/shop/shop_ ... anguage/sr

http://www.infrarote-welt.at/shop/index ... neli-.html
http://www.infraredheaters.com/panel.htm

Огледало (слика) која греје?

http://www.all-radiator.com/pro/Infrare ... Heater.htm
http://www.all-radiator.com/pro/Glass-R ... attern.htm


Slika

Slika
Korisnikov avatar
dishi68
Moderator
 
Postovi: 621
Pridružio se: Uto Jul 25, 2006 06:08

Re: Tehnološki izumi godine

Postod dishi68 » Pet Jan 30, 2009 04:36

Double Pendulum - Automatski sistem za pokretanje klatna
Ron Pugh demonstrira njegov dvostruki automatski solenoidni pogonski sistem za klatno u Milkovicevom dvostepenom mehanickom oscilatoru...

Korisnikov avatar
dishi68
Moderator
 
Postovi: 621
Pridružio se: Uto Jul 25, 2006 06:08

Re: Tehnološki izumi godine

Postod Zoran » Sre Feb 25, 2009 04:28

Гравитација је бесплатна, зар не!?
Само чудо је што то ради, а да се пре Вељка нико тога није сетио. Погледај ово

Видим, да неко гурка клатно, уместо да само убрзава...?
Опет је овај шарлатан на делу... Треба забранити такве будалаштине
Zoran
Starosedelac
 
Postovi: 340
Pridružio se: Sub Avg 26, 2006 11:25
Lokacija: 22310 Шимановци


Povratak na Zanimljivosti

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju

cron