KAKO ĆE SRBIJA BRANITI KOSOVO?!

Svedočanstva, činjenice, pretpostavke, mišljenja...

KAKO ĆE SRBIJA BRANITI KOSOVO?!

Postod alexa » Čet Dec 06, 2007 03:06

Savetnik premijera Srbije Aleksandar Simić izjavio je da će Srbija Kosovo braniti svim sredstvima koje ima na raspolaganju. Na pitanje šta nedostaje kad se stalno čuje da se Srbija bori za Kosovo svim pravnim i političkim sredstvima, savetnik premijera Srbije je odgovorio da je rat isto tako pravno sredstvo kada ne postoje druga.


– Srbija je imala negativno iskustvo iz nekih oružanih sukoba građanskog rata na prostoru bivše Jugoslavije, i to je razlog što je pojačana mudrost i pojačana opreznost, ali svakako se državni interesi brane i ratom – pojasnio je Simić.

Povodom ove izjave Demokratska stranka juče je saopštila da smatra “izjavu premijerovog savetnika Aleksandra Simića da Srbija svoje državne interese na Kosovu i Metohiji treba da brani ratom neodgovornom i opasnom”.

“U trenutku kada se Srbija nametnula u pregovaračkom procesu kao faktor mira i stabilnosti, Simić, s pozicije savetnika premijera, izlazi s pretećim i opasnim stavom koji ugrožava poziciju Srbije pred sastanak Saveta bezbednosti, šaljući poruku da je u Srbiji na snazi ratnohuškačka politika”, navodi se u saopštenju DS. U saopštenju piše i da je očito da Aleksandar Simić nije svestan pogubnosti ratne politike koja je dovela Srbiju do toga da se bori za Kosovo i Metohiju. Naročito je zabrinjavajuće to što je Simić nastupio sa stavom koji ozbiljno ugrožava položaj države bez saglasnosti Vlade koja definiše državnu politiku prema Kosovu i Metohiji.

Poslanik DS-a Srđan Milivojević procenjuje da je “to vrlo opasna ratnohuškačka izjava” i da su mu neshvatljive izjave koje pozivaju na rat.

– Vreme koje je pred nama pokazaće ko je u Srbiji za rat, a ko za mir. Mislim da izjave ljudi koji pozivaju na rat, a nikada se u životu nisu potukli, predstavljaju ozbiljan presedan, jer niko nema pravo da bude dobrovoljni davalac tuđe krvi – upozorio je Milivojević.

Član Predsedništva G17 plus Željko Ivanji ocenio je da će Srbija samo diplomatskim putem, a ne ratom, uspeti da nametne najoptimalnije rešenje za Kosovo. Ivanji je rekao da izjave kojima se poziva i asocira na rat kao jedan od načina za očuvanje Kosova unutar Srbije, nisu dobre pošto Srbija više ne želi da ide ni u jedan rat.

– Zemlje koje razmišljaju o evenutalnom priznanju Kosova više se plaše međunarodnog prava i Rezolucije 1244, čije bi kršenje sigurno dovelo do nestanka međunarodnopravnog poretka i nestanka UN kao najveće svetske organizacije – naglasio je Ivanji.

Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović je naveo da pitanje šta je Simić hteo da kaže treba postaviti Vladi i koaliciji na vlasti.
– Što se tiče SRS-a, mi smo odavno izrazili svoj stav, da prvenstveno treba da vidimo šta će uraditi Vlada, da pregovarački tim dođe u Skupštinu Srbije. Inače, svaka država, pa i Srbija, ima pravo na odgovore kakve daju i druge države kada im je ugrožena bezbednost – istakao je Todorović, uz napomenu da je ipak moguće naći rešenje bez rata, “pre svega zahvaljujući principijelnom stavu Rusije”.

– Kad sam to isto svojevremeno govorio, bio sam optuživan za ratnohuškačku politiku – podseća šef SPS-a Ivica Dačić. –Srbija nije u poziciji da bilo kome preti, već treba da pita Kfor može li da zaštiti Srbiju, a ako neće, da li to može da učini naša vojska. Vojska Srbije treba da se sprema, a da li će to učiniti, odlučiće državni vrh. Ali VS ne sme da kaže da nema nameru da to učini, to je sramno.
S. Stanković

Aligrudić: Nije ratnohuškačka izjava

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je juče da izjavu savetnika premijera Aleksandra Simića da je rat pravno sredstvo, kada ne postoje drugo, nije razumeo kao zalaganje za ratnu opciju niti kao ratnohuškačku izjavu.

– Ta izjava je bila odgovor na konkretno pitanje u diskusiji, da li je ratna opcija pravna i politička opcija? Naravno, odgovor na to je potvrdan, ali to ne znači da se neko zalaže za tu opciju – rekao je Aligrudić novinarima u parlamentu povodom preksinoćne izjave Simića RTS-u u emisiji posvećenoj Kosovu.

Aligrudić kaže da Srbija ima pravo i obavezu da brani svoju teritoriju, integritet zemlje, i naveo da smatra “merenje na kašičicu svake izjave rečene u tom kontekstu” krajnje neodgovornim.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je juče Tanjugu da je svima jasno da Srbija nikom ne preti ratom, već da se zalaže za kompromisno rešenje kosovskog problema, a da je suština to što se sprema “najbrutalnije gaženje” međunarodnog prava.
Korisnikov avatar
alexa
Moderator
 
Postovi: 319
Pridružio se: Uto Nov 20, 2007 10:50
Lokacija: Baturovac

Postod alexa » Pon Mar 03, 2008 04:09

Ristivojevic je osvojio severni deo pruge na kosovu...

On ce sa Kostunicom da napadne sa severa novoosvojenom zeleznicom

Bata Zivojinovic ce predvoditi rezerviste iz pravca Merdara parnom zeleznicom, posto nije elektrificirana...

Legija i Zveki ce dobiti 10 dana dopusta da iz pravca Gnjilana okupe jedinicu...

Artemije ce odraditi udar sa zapada osokoljen crnogorskim narodnjacima na celu sa Robertom De Nirom i Nikol Kidman...
Kada se ovo zavrsi, onda cemo da se pozabavimo i Vojvodinom, vesejuci uz put Cedu u svakoj usputnoj opstini
Korisnikov avatar
alexa
Moderator
 
Postovi: 319
Pridružio se: Uto Nov 20, 2007 10:50
Lokacija: Baturovac

Postod alexa » Pon Mar 03, 2008 09:29

Korisnikov avatar
alexa
Moderator
 
Postovi: 319
Pridružio se: Uto Nov 20, 2007 10:50
Lokacija: Baturovac

Postod alexa » Pon Mar 03, 2008 09:32

Korisnikov avatar
alexa
Moderator
 
Postovi: 319
Pridružio se: Uto Nov 20, 2007 10:50
Lokacija: Baturovac

Postod agvozden » Pon Mar 03, 2008 09:35

Nije demokratija za srbe... :+)
OTPOR DO POBEDE!!!
Korisnikov avatar
agvozden
Administrator
 
Postovi: 1387
Pridružio se: Pet Jul 21, 2006 07:08
Lokacija: Beograd, Srbija

Postod dishi68 » Uto Mar 04, 2008 03:56

Ево оригиналног одговора

Апсурд западне "демократије": Преселити чак и српске манастире са Косова и Метохије
29. фебруар 2008

Француски дипломата Анри Фроман-Морис предложио је јуче, у изјави дневнику „Фигаро", да Косовска Митровица буде „припојена" Србији, а да Унеско финансира размештај српских манастира и цркава са Косова и Метохије тамо где то Срби желе.

„Треба бити реалан: Косово, супротно од однога што је проглашено, није више мултиетничка територија...

Зато за Косово треба израдити план ,,Б", изјавио је Фроман-Морис, некадашњи амбасадор Француске у Москви и Бону. Француски дипломата оцењује да је расцеп између албанске већине и српске мањине „толико велики да је неопходно заштитити Србе на Косову", па је зато предложио „припајање региона Митровице Србији и помоћ житељима осталих српских енклава да се настане ту или, пак, у другим деловима Србије, како би напокон били безбедни".

„То подразумева спремност косовских Албанаца да буду довољно мудри да прихвате ту скромну поделу, како би избегли све обавезе према Србима", навео је Фроман-Морис. „Друга одлука (коју треба донети) односи се на верске објекте, за које су Срби снажно и с правом везани, јер сматрају да је Косово њихова историјска постојбина", објашњава Фроман-Морис.

„Очигледно је да не можемо да пренесемо Косово Поље, али то не спречава Унеско, под чијом заштитом су већ најзначајнији од тих споменика, да покрене кампању за финансирање њиховог измештања тамо где то Срби желе", каже француски дипломата.извор: Преглед, 28.02.2008. год.
Korisnikov avatar
dishi68
Moderator
 
Postovi: 621
Pridružio se: Uto Jul 25, 2006 06:08

Postod agvozden » Uto Mar 04, 2008 11:03

Nije dostojno ni čitanja, budalaština...

Nema ništa od toga!

Postoje dva načina: nadgledana nezavisnost kosova ili podela na dva dela uz uslov priznavanja kosova od strane Srbije.

Sve ostalo uopšte nije izgledno i baš me zanima kako Koštun i Toma uopšte planiraju da vrate kosovo? Kakvim metodama? Mislim da ni njima nije jasno...

A akcioni plan? Da li to uopšte postoji ili se opet svodi na "nešto između" (više od ovog manje od onog) ?!
OTPOR DO POBEDE!!!
Korisnikov avatar
agvozden
Administrator
 
Postovi: 1387
Pridružio se: Pet Jul 21, 2006 07:08
Lokacija: Beograd, Srbija

Postod dishi68 » Sre Mar 05, 2008 01:15

Korisnikov avatar
dishi68
Moderator
 
Postovi: 621
Pridružio se: Uto Jul 25, 2006 06:08

Postod alexa » Sre Mar 05, 2008 10:54

Korisnikov avatar
alexa
Moderator
 
Postovi: 319
Pridružio se: Uto Nov 20, 2007 10:50
Lokacija: Baturovac

Postod dishi68 » Sre Mar 05, 2008 03:00

Korisnikov avatar
dishi68
Moderator
 
Postovi: 621
Pridružio se: Uto Jul 25, 2006 06:08

Štetno srbovanje na severu Kosova

Postod alexa » Uto Mar 25, 2008 10:59

Oliver Ivanović je izjavio da će "srbovanje" na severu Kosova "skupo koštati Srbe u enklavama u centralnom Kosovu".


"Na severu je lako srbovati i sticati jeftine poene, ali će to skupo koštati Srbe u centralnom Kosovu, jer oni sebe, u slučaju podele, ne vide uopšte na Kosovu. Takav osećaj napuštenosti bi za njih bio nepodnošljiv, i to bi sasvim sigurno pojačalo iseljavanje Srba s Kosova", rekao je lider Srpske liste za Kosovo Oliver Ivanović za današnji novosadski "Dnevnik".

Potpredsednica Srpskog nacionalog veća Kosova Rada Trajković navela je da južno od Ibra živi oko 80.000 Srba.

"Ispod Ibra je i sve ono što podrazumeva ekonomski kapacitet Kosova, odnosno ono zbog čega bi ozbiljna država želela da sačuva makar neki vid uticaja na ekonomiju", kazala je Trajkovićeva.

Oliver Ivanović je optužio ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića da sprovodi "populističku" politiku i da na Kosovu pokušava da ubere jeftine političke poene u svrhe predizborne kampanje.

[Beta]
Korisnikov avatar
alexa
Moderator
 
Postovi: 319
Pridružio se: Uto Nov 20, 2007 10:50
Lokacija: Baturovac

Re: KAKO ĆE SRBIJA BRANITI KOSOVO?!

Postod agvozden » Uto Apr 22, 2008 11:20

Moj lični stav je da se trebamo više baviti kvalitetom života u srbiji,
i vrlo me nervira kada neke pozitivne tendencije uslovljavamo pitanjem kosova.

Sporazum o pridruživanju pominje rezoluciju UN 1244, mislim da nije potrebno drugo objašnjenje. EU nam ne može biti garant celokupnosti teritorije, pogotovo što takva celokupnost odavno i ne postoji.

Nervira me i što će na kraju kosovo pre nas ući u EU.

Eh, a voleo bih kada bi naš tvrd stav doneo nečemu boljem. Pa, ja ne vidim od 80-tih da je išta urađeno na tome da se kosovo sihronizuje sa srbijom.
Neka mi neko objasni bilo kakav potez koji će doprineti situaciji. A stav da se inatimo i protivimo nas samo udaljava i od kosova i od EU.

Ne vidim da osim borbe i snažne ekonomije možemo uticati na kosovo. Ne vidim da ima nekog zainteresovanog da se bori za kosovo...

Kvalitet života opada. I opet stagniramo, i opet će se javiti redovi ispred ambasada. A onaj ko ode, pa, njega zabole i za Beograd, a kamoli za kosovo.

Dok jednog dana i ja ne stanem u red...
OTPOR DO POBEDE!!!
Korisnikov avatar
agvozden
Administrator
 
Postovi: 1387
Pridružio se: Pet Jul 21, 2006 07:08
Lokacija: Beograd, Srbija

Re: KAKO ĆE SRBIJA BRANITI KOSOVO?!

Postod dishi68 » Sre Apr 23, 2008 08:53

Гледајте Белами уторком око 22:00 и Кошаву недељом шоу Марка Јанковића у време Утиска недеље на Б92.
Korisnikov avatar
dishi68
Moderator
 
Postovi: 621
Pridružio se: Uto Jul 25, 2006 06:08

Тадић и Драшковић се одричу Косова

Postod dishi68 » Pet Okt 24, 2008 10:33

ВЛАСТ И ОПОЗИЦИЈА ЈЕДИНСТВЕНЕ У ОСУДИ ЛИДЕРА СПО КОЈИ ТВРДИ ДА ЋЕ СРБИЈА УЋИ У ЕУ БЕЗ КОСОВА

Издаја: Тадић и Драшковић се одричу Косова

http://www.pravda.co.yu/dogadjaji/4041/ ... chu-kosova

Драшковић: Србија нема никакве државне власти над Косовом, а у Европу ћемо ући без Косова
Пелевић, СНС: Верујем да је Тадић већ потписао независност Косова и да само чека прави тренутак када ће то и обелоданити. То је издаја земље
Радета, СРС: Дошао је тренутак када ће Тадић и екипа пристати да на мала врата, прећутно признају нелегално проглашену државу Косово
Јанковић, НС: Вук Драшковић је Тадићев гласноговорник. Он је практично признао издају земље у име владајуће коалиције
Јакшић, ДСС: Драшковић је потврдио оно чега смо се плашили, да је издаја на помолу. Ово је шамар српском народу
Триван: Србија никада неће признати независност КиМ. Нећемо се одрећи Космета због ЕУ. Драшковићева изјава је став појединца а не Владе
Ивањи, Г17: Остајемо при ставу да ће Србија ући у ЕУ са Косметом.
Мишљење Вука Драшковића не представља ставове целе владајуће коалиције
Баралић; СПС: Није тајна да лидер СПО говори антисрпским језиком, не би ли купио своју слободу и био заштићен Хашког трибунала
Србија ће ући у Европску унију без Косова, оцена је Вука Драшковића, председника СПО и једног од лидера владајуће коалиције За европску Србију.
- Споразум са ЕУ о стабилизацији и придруживању не може се односити на Косово, јер Србије тамо, на Косову нема - истакао је Драшковић.
Према његовим речима за време прве Коштуничине владе почели су преговори са ЕУ.
- Док сам био министар спољних послова и шеф преговарачког тима са ЕУ, почели су преговори о Споразуму о стабилизацији и придруживању. Ми смо тај споразум потписали без Косова, и он се не односи на Косово - појаснио је Драшковић и додао да Србија нема никакве државне власти над Косовом, те да ће Србија у ЕУ ући без Косова.
Оцена лидера СПО и ЗЕС наишла је на жестоку осуду свих политичких странака у Србији.

Тадићев гласноговорник
Члан Председништва СНС и посланик те странке у српском парламенту, Борислав Пелевић, тврди да ће на крају пред Србијом бити ултиматум: ЕУ или КиМ и да ће режим Бориса Тадића уколико буде на власти изабрати Европу.
- Ми ћемо се до краја борити за истину да Косово јесте и биће део Србије. Међутим, верујем да је Тадић већ потписао независност Косова и да само чека прави тренутак када ће то и обелоданити. То је издаја земље, али ништа не може да чуди од лидера ДС који је западна марионета - поручује Пелевић.
И Александра Јанковић из НС тврди да је Вук Драшковић практично признао издају земље у име владајуће коалиције.
- Драшковић је само гласноговорник онога што ради Борис Тадић. Још када је председник државе рекао да треба размислити о подели КиМ, да је Еулекс прихватљив, било је јасно у ком се правцу иде, тако да ова изјава није изненађење. Уосталом став ДС о Косову знамо јер је на том питању пала претходна влада - истиче посланица Нове Србије.

СПС: Драшковић антисрбин
Рајко Баралић, члан главног одбора СПС тврди да није тајна да лидер СПО говори антисрпским језиком, не би ли купио своју слободу и био заштићен Хашког трибунала.
- Вук Драшковић је бивши писац и бивши политичар коме је висио Хашки трибунал над главом. С друге стране, пажљиво пратим изјаве министра спољних послова Вука Јеремића који је јасно нагласио да Србију нико никада није ни званично ни приватно условио Косовом зарад уласка у ЕУ. Немам разлога да му не верујем - поручује Баралић.

Кипар модел за Косово
Вук Драшковић подсетио је да се током министарског мандата залагао за формулу „више од аутономије - мање од независности", односно „једна Србија - два система".
- Једна земља - два система је формула за коју се и даље можемо борити. ЕУ је на посебан начин решила ситуације сличне нашој - рекао је Драшковић и навео пример Оландских острва, Тирола и Кипра.

Дана без коментара
Даница Драшковић није желела да каже да ли се слаже са оценом супруга да ће Србија ући у ЕУ али без Косова.
- Ја нисам функционер странке, да је изјава неког другог, коментарисала бих је, али да оцењујем изјаву свог супруга неукусно је - казала је Даница Драшковић.
Србија признаје Косово
Драшковићеву изјаву и радикали су доживели као признање издаје земље. Вјерица Радета, посланица СРС наводи да је питање дана када ће Србија бити условљена да и сама призна независност Косова.
- СРС је одбила да потпише ССП јер смо знали да се иза тог споразума крије намера да се наша држава услови да прихвати Косово и она ће то и учинити. Судећи по потезима и изјавама владајуће коалиције, бојим се да је дошао тренутак када ће Тадић и екипа пристати да зарад стицања статуса кандидата ЕУ, на мала врата, прећутно признају нелегално проглашену државу Косово - истиче Радета.
Марко Јакшић, један од лидера Срба са КиМ каже да је Драшковићево признање потврдило изјаве ДСС и СРС да ће Србија на крају бити условљена признањем покрајине.
- Толико смо се борили против тога и указивали на то и ево сада је и један од партнера из владајуће коалиције признао да нас такав сценарио очекује. То је шамар српском народу - нагласио је Јакшић.

Лоша порука
Са друге стране, Милош Алигрудић, шеф посланичке групе ДСС, каже да је оваквом изјавом Драшковић послао лошу поруку народу Србије.
- Србија мора да вуче опрезне и промишљене потезе када је реч о КиМ и када заиста будемо реаговали на прави начин по том питању биће свима боље - казао је Алигрудић.
Момчило Трајковић, Лидер Српског покрета отпора, инсистира на томе да Србија не сме да има дилему кад је реч о Косову, али каже и то да власт мора да промени стратегију.
- Разним дешавањима оставља се утисак да власт има дилему кад је реч о Косову. Међутим, веома је битна стратегија, коју немамо, а пре свега је лоше једносмерно размишљање. Не можете да браните Косово, а да немате одговоре на сва питања. Оно што нико не схвата, јесте велика криза која је заступљена на Косову. Основно је да стратегија мора да се мења, а дилема се не сме допустити.

Власт: Не дамо Космет
Портпарол ДС-а Јелена Триван наводи да Србија никада неће признати независност КиМ.
- Ми нисмо условљени питањем ЕУ или КиМ, никада нећемо ни бити, а све и да се тако нешто деси држава се никада неће одрећи територијалног суверенитета и интегритета. Драшковићева изјава је став појединца а не Владе. Државна политика по питању Косова се није променила - истакла је Триван
Жељко Ивањи, посланик Г17плус, каже да Вук Драшковић има право на своје мишљење, али да његова странка остаје при ставу да ће Србија ући у ЕУ са Косметом.
- Свако има право на своје мишљење, али зна се шта је званична државна политика. Питање Косова и европских интеграција су два одвојена пута. Независно Косово није услов за улазак Србије у ЕУ. Мишљење Вука Драшковића не представља ставове целе владајуће коалиције. То је његов лични став. Зна се какву политику води Влада, председник Србије и Скупштина.
П. Т. П.
Korisnikov avatar
dishi68
Moderator
 
Postovi: 621
Pridružio se: Uto Jul 25, 2006 06:08

CIA: Albanci spremaju napade i atentate u Srbiji

Postod agvozden » Pon Nov 17, 2008 01:17

Izvor: Press Online

Američka obaveštajna agencija (CIA) sačinila je tajni izveštaj u kome se navodi da albanski ekstremisti na Kosovu pripremaju atentate na srpske političke lidere, saznaje Press u odlično obaveštenim diplomatskim krugovima!

U ovom izveštaju CIA koji je, kako saznajemo, dostavljen srpskoj tajnoj policiji, navodi se da „ekstremističke grupe bivših pripadnika OVK finansirane od strane terorističkih, arapskih grupacija", uveliko pripremaju udar na srpske zvaničnike, ali i visoke funkcionere međunarodne uprave na Kosovu i Metohiji!

„Najekstremniji deo albanskih ekstremista kao svog neprijatelja više ne gledaju samo Srbe i Beograd, već sve više i Zapad i Vašington i Brisel. Oni se sve jače okreću muslimanskom fundamentalizmu i kao metu označavaju sve ‘nevernike'. Postoje podaci da su ljudi iz vrha rasformirane OVK došli u posredni kontakt sa čelnicima Al Kaide...", navodi se u ovom tajnom izveštaju. U njemu se ne navodi ko bi se konkretno od srpskih političara mogao naći na meti ekstremista, ali se napominje da će oni birati „najviše mete".

„Albanski ekstremisti planiraju udar na vitalne objekte, ali i neke od najviših državnih zvaničnika u Beogradu", pišu američki obaveštajci, i naglašavaju da bi Amerikanci na Kosovu mogli da se susretnu sa „avganistanskim scenarijom":

„Albanski lideri u Prištini u ovom trenutku imaju najvažniju ulogu i njima treba pomoći na sve načine. Oni još kontrolišu stvari na Kosovu, ali u kratkom periodu bi stvari mogle da im se otrgnu kontroli. Ekstremisti svoje uporište imaju u činjenici da nezavisnost Kosova u punom smislu još nije zaživela, a nema izgleda da će se to uskoro i desiti".

U ovom tajnom izveštaju CIA navodi se da su „najopasniji ekstremisti" stacionirani u Srbici, Đakovici i Vučitrnu.
OTPOR DO POBEDE!!!
Korisnikov avatar
agvozden
Administrator
 
Postovi: 1387
Pridružio se: Pet Jul 21, 2006 07:08
Lokacija: Beograd, Srbija

Sledeća

Povratak na Svet oko nas

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 12 gostiju

cron