3D model

uradi sam saveti...

3D model

Postod Angelina » Pet Feb 11, 2011 12:47

Uredjenje enterijera je tema koja danas interesuje svakog ko želi da prostor učini što kvalitetnijim i prijatnijim za život. Prilikom projektovanja enterijera arhitekte koriste razne trikove kako bi uspele da što bolje osmisle ideju i provere njen kvalitet. Takodje jako važna stvar je približavanje projektovanog enterijera investitoru, kome neretko tehnički crteži ne daju mogućnost percipiranja prostora. Zbog svega toga, 3D model je postao sastavni deo svake faze projektovanja.
Slika
Pre samo dvadesetak godina 3D je bio velika nepoznanica i 3D prezentovanje prostora se uglavnom svodilo na pravljenje maketa, koje i danas imaju veliku i značajnu ulogu u projektovanju, ali se daleko više koriste za projektovanje eksterijera, nego za projektovanje enterijera.
Slika
Ako govorimo o prikazivanju enterijera, danas je moguće do najsitnijih detalja prikazati projektovani prostor u 3D modelu. Tehnologija je toliko napredovala da za neke 3D prikaze ne možete sa sigurnoscu reći da li se radi o računarskim renderima ili se radi o pravim fotografijama prostora. 3D model daje mogućnost brže i lake promene materijala, boja, organizacije prostora, pozicija rasvete i svih ostalih elemenata koji čine jedan enterijer. Svaka dilema oko uređenja nekog prostora može da se razreši u najranijoj fazi projektovanja proverom kroz 3d model. Na kraju nam samo ostaje zadatak da od više prikaza jednog prostora izaberemo onaj koji nam se najviše svidja.
Slika
Kroz 3d model moguće je sagledati prostor i iz različitih uglova biranjem različitih kadrova u prostoru. Takođe je bitno sagledavanje prostora kroz dnevne i noćne scene. Uloga rasvete je veoma bitna u večernjim satima i stvaranje određene atmosfere koju možete definisati u 3d modelu pre odabira rasvetnih tela.
Slika
U dosadašnjoj praksi se pokazalo da je 3d model koristan alat u prezentaciji unutrašnjeg prostora. Pruža velike mogućnosti izražavanju kreativnosti i inovacija arhitekata i dizajnera unutrašnjeg prostora.
Slika
Projekat enerijera: Ana Popovic, d.i.a. i Svetislav Janać, d.i.a., Dragana Raković, d.i.a.

3D model: Svetislav Janać, d.i.a., www.svetislavjanac.com

http://enterijer.rs/3d-model
Korisnikov avatar
Angelina
Moderator
 
Postovi: 250
Pridružio se: Čet Sep 04, 2008 06:15

Povratak na Saveti

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju

cron