Zanat budućnosti u Srbiji - Instalater solarne energije

uradi sam saveti...

Zanat budućnosti u Srbiji - Instalater solarne energije

Postod agvozden » Sre Apr 14, 2010 11:42

FoNet | Foto: Reuters

Instalater solarne energije zanat je budućnosti i zanimanje kojim se bavi sve više građana Niša, pokazao je podatak Zanatske komore, koja je upisala 30 polaznika za kurs ovog esnafa, iako se javilo mnogo više zainteresovanih građana.

Niš je jedini grad u Srbiji koji ima četvoro profesionalnih instruktora za ovaj zanat, koji su edukaciju nedavno završili u Koblencu i drugim nemačkim gradovima, prenosi portal Južne vesti.

Mladi bračni par, Nikola i Aleksandra Simonović, koji su bili polaznici ovog kursa, navode da je Niš izuzetno pogodan za postavljanje panela za akumulaciju solarne energije, pošto je jedan od gradova sa najviše sunčanih dana u toku godine u Srbiji.

"Korišćenje sunčeve umesto električne energije za dogrevanje kuća, stanova, vode u domaćinstvima i privredi u Evropi je već uveliko uzelo maha, dok je u Srbiji još u povoju, tako da ovaj zanat ima budućnost", rekao je Nikola Simonović.

"Jedna ploča košta oko 250 evra, a da bi se dogrevale prostorije i grejala voda i slično potrebne su tri", rekao je on i objasnio da računica pokazuje da bi se, sa kupovinom ploča od 2.000 evra zadovoljile sve potrebe četvoročlanog domaćinstva, a ulaganje vratilo za tri do pet godina.

Aleksandra Simonović naglasila je da se u Evropi mnogo pažnje u ovom zanatu posvećuje zaštiti na radu instalatera solarnih ploča, čija je oprema skupa.

"Konopac koji se zateže u slučaju pada košta 2.000 evra, jer ima poseban mehanizam. Bez obzira na skupoću, ovim zanatom se malo ko bavi, tako da će prvi licencirani instalateri zaista moći da žive od svog rada", naglasila je ona.

Jedan od najvećih stručnjaka za proučavanje solarne energije Tomislav Pavlović, predavač na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu, objasnio je da je Niš centar solarne energetike ne samo zbog većeg broja sunčanih dana već i po tome što postoje doktorske studije na tu temu.

"Naša laboratorija je jedinstvena i po tome što jedina ima skupe uređaje za određivanje fizičkih karakteristika solarnih ćelija, pomoću kojih se dobija električna energija. Sve to je preduslov da ovi mladi ljudi budu što bolji u usavršavanju svog zanata", rekao je Pavlović.
OTPOR DO POBEDE!!!
Korisnikov avatar
agvozden
Administrator
 
Postovi: 1387
Pridružio se: Pet Jul 21, 2006 07:08
Lokacija: Beograd, Srbija

Re: Zanat budućnosti u Srbiji - Instalater solarne energije

Postod Zoran » Pet Jun 18, 2010 08:17

Ипак се окреће... Добро је, да је кренуло и не зауставља се. Није једноставна соларна проблематика и захтева тимски рад стручњака разних профила. Како ту услугу наплатити, када се нова технологија примењује због уштеде? Већа примена типских модула уз помоћ јавних кућа, стимулацијом и едукацијом је једно од дугорочних решења. За сада нема тог нивоа свести ни интереса бирократије, навикле на рекет и отимачину. Зато појединцима остаје једини успешан пут, жртва зарад љубави у напредну технологију, па шта кошта, да кошта... Наравно, да ће бити и нешто уштеде, али у ланцу од брзоплетог пројекта, до "пајсер" извођача се истопи зимско сунеце и остаје топлота преко лета, када свима смета...
Zoran
Starosedelac
 
Postovi: 340
Pridružio se: Sub Avg 26, 2006 11:25
Lokacija: 22310 Шимановци


Povratak na Saveti

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju

cron