Ekologija

uradi sam saveti...

Ekologija

Postod agvozden » Pon Apr 13, 2009 10:21

Eko-akcija „Zelene liste“

Slika
Stotinu mladih iz 10 gradova na delu projekta „Oplaneti se“; najava karavana od Vranja do Novog Sada

Oko stotinu mladih, članova ekološke mreže „Zelena lista Srbije“, juče su izveli tročasovnu akciju čišćenja nekoliko hektara prostora oko Norveške kuće i obližnju šumu, odvajkada poznatu pod nazivom Lazov ševar.

– Stigle su nam na mobu kolege iz Aleksinca, Beograda, Kruševca, Knjaževca, Niša, Vranja, Raške, Valjeva i Trstenika. I mi smo u nekim od ovih gradova njima već pomagali u okviru projekta „Oplaneti se – uklonimo deponije“. Naravno, reč je o divljim deponijama, čiji su „proizvođači“ uglavnom stariji – reče nam Bojan Milovanović, predsednik milanovačkog eko-društva „Optimist“.

Norveška kuća na ivici grada je mini-izletište Milanovčana i često svratište namernika iz drugih krajeva Srbije, a Lazov ševar tradicionalno sastajalište ljubavnika. Međutim, čitav prostor je i ogledalo ljudske nebrige, pa nije slučajno da su mladi ekolozi baš ovde izveli akciju.

Mladima se „po funkciji“ pridružio i Slobodan Lazović, šef ovdašnje ekološke kancelarije.

– U saradnji sa vladom Norveške, gotovo čitavu opštinu smo pokrili kantama i kontejnerima za primarno odlaganje smeća. No, najveći problem u nas je još nerazvijena ekološka svest. Vidite, i ovde ima kontejnera, ali oko Kuće srpsko-norveškog prijateljstva i po obližnjoj šumi smo sakupili brdo plastičnih pivskih flaša, čaša, papira, krpa, metalnog otpada, na žalost, čak i špriceva i drugih narkomanskih „rekvizita“ – ističe Lazović.

Članovi „Zelenog lista“ su, juče, najavili svoj ekološki karavan koji će, 23. juna, krenuti iz Vranja, da bi, čisteći usput prirodu, prošli kroz devet gradova Srbije, a završili u Novom Sadu, 8. jula, pred početak muzičkog festivala „Egzit“.

B. Lomović
http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/E ... te.lt.html
OTPOR DO POBEDE!!!
Korisnikov avatar
agvozden
Administrator
 
Postovi: 1387
Pridružio se: Pet Jul 21, 2006 07:08
Lokacija: Beograd, Srbija

Povratak na Saveti

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 6 gostiju

cron