LED SIJALICE

uradi sam saveti...

LED SIJALICE

Postod Masterboy » Čet Apr 21, 2016 07:27LED je skraćenica za svetleće diode (Light Emitting Diode). One mogu biti napravljene u raznim veličinama i za razne situacije. Svaka LED sijalica je napravljena od čvrstog materijala koji se zove poluprovodnik. Kada struja prođe kroz poluprovodnik atomi unutar njega emituju energiju u formi nama vidljive svetlosti. To je jednostavan i izdržljiv dizajn.

Led sijalice tako troše veoma malo energije pošto se sva energija pretvara u svetlost, a ne i u toplotu. Kako je poluprovodnik od čvrstog materijala veoma je otporan na udarce i lom. Ove sijalice ne sadrže otrovne materije kao što je Živa, ne emuituju UV i IR zračenje, te ne privlače insekte.
RoHS (Restriction of Hazardous Substances) - znači da je to proizvod pravljen tako da ima manje otrovnih materija u sebi od istih uređaja bez ove oznake. Zabranjena je upotreba Olova (Pb), žive (Hg), cadmiuma (Cd), šestovalentnog hroma (CrVI), polybrominated biphenyls (PBB) i polybrominated diphenyl ethers (PBDE). U evropskoj uniji RoHS direktiva stupila je na snagu 1. jula 2006, i neophodno je da se sprovede i postane zakon u svakoj državi koje su članice.
Ne postoje podaci da LED sijalica ima negativne efekte po zdravlje ljudi i okoline.

- NISKA RADNA TEMPERATURA: Štedljive CFL sijalice prozvode manje toplote od običnih,mada i dalje emituju veoma veliku količinu toplote. LED sijalice skoro da ne proizvode toplotu obzirom da najveći deo struje pretvaraju u svetlost, te samim tim smanjuju rizik od požara i nezgoda usled kontakta sa njima.

- ŽIVA: kako je opisano štedljive CFL sijalice sadrže Živu i pomoću nje rade. Ovo je dobro za proizvodnju svetla, ali ugrožava životnu sredinu. Ako se pravilno ne odlažu Živa može biti oslobođena u vidu pare koja ugrožava bilo koju osobu ili životinju koja je udiše. LED sijalice ne sadrže Živu te su daleko bolje za životnu okolinu. Mnogi maloprodajni lanci su zaustavili prodaju štedljivih CFL sijalica zbog sadržaja Žive.

- ENERGIJA: LED sijalice koriste daleko manje energije nego štedljive CFL, tako da se komapaktno fluorescentne sijalice više ne mogu nazivati “štedljive”, kada ih poredimo sa LED sijalicama, zaista je samo jedan pobednik. LED sijalice će znatno smanjiti račune za struju pružajući svetlost koja vam je potrebna.

- UKLJUČIVANJE I ISKLJUČIVANJE:
štedljive CFL sijalice su jako osetljive na uključivanje i isključivanje. I ako je njihov životni vek deklarisan na oko 10.000 sati ovo je značajno smanjeno usled paljenja i gašenja istih. LED sijalice sa druge strane nisu osetljive na uključivanje i isključivanje.

- VREME DO PUNOG REŽIMA RADA: štedljivim CFL sijalicama je potrebno određeno vreme da postignu radnu svetlost. Ovo praktično znači da od trenutka kada uključite štedljivu CFL sijalicu do trenutka kada ćete imati potpuno osvetljenje će proći nekada i par desetina sekundi. Sa druge strane LED sijalice dostižu puno osvetljenje u trenutku uključivanja. Kako su LED sijalice pogodne za štednju, tako ih možemo koristiti i na mestima gde su potrebna kratka svetla.

- OSETLJIVOST NA ZAGREVANJE: štedljive CFL sijalice su jako osetljive na zagrevanje. Ukoliko ih koristite u plafonjerama ili mestima gde nema dovoljno ventilacije njihov životni vek će biti znatno kraći. LED sijalice su neosetljive na zagrevanje i mogu se koristiti i na mestima gde nema ventilacije.

- KORIŠĆENJE NA OTVORENOM:
štedljive CFL sijalice mogu da se koriste na otvorenom ali niske temperature mogu smanjiti nivo osvetljenja, dok LED sijalice neće promeniti intenzitet svetlosti i na niskim temperaturama.

- VELIČINA: iako su štedljive CFL sijalice spiralne kako bi se uštedelo na prostoru, ne mogu da se uporede sa LED sijalicama po veličini. Većina LED sijalica je veoma malih dimenzija.

- TRAJNOST:
štedljiva CFL sijalica može trajati impresivnih 10.000 sati , ali LED sijalice mogu raditi čak do neverovatnih 60.000 sati! Ovo značajno smanjuje trošenje vremena i novca na nabavku i na zamenu.

- STAKLO:
LED sijalice ne sadrže staklo te i ako se polome neće ostaviti male komade stakla na površinama do kojih mogu doći deca i životinje.

- USMERENO OSVETLJENJE: štedljive CFL sijalice nemaju usmereno svetlo. Svaka upotreba koja zahteva spot usmereno svetlo ne može koristiti štedljive CFL sijalice. Jedine alternative su halogene sijalice i LED sijalice. Treba imati na umu da LED sijalice koriste i do deset puta manje energije od halogenih te su zapravo LED sjalice najbolji izbor.

- UV I IR ZRAČENJE: LED sijalice ne emituju UV i IR zračenje te samim tim ne privlače insekte u tolikoj meri kao obične ili štedljive CFL sijalice. Ovo je svakako značajan faktor u letnjim mesecima.

- BOJA: većina štedljivih CFL sijalica dolazi sa ograničenim profilima boja (plavo/bela ili obojena u žuto). Ova svetlost je često neprijatna za oko pa se moraju koristiti dodaci kako bi difuzno svetlo poboljšalo izgled. LED sijalice se mogu kupiti u mnogo različitih boja koje su prilagođene potrebama korisnika.

izvor:
http://led.onelsistem.com/
Korisnikov avatar
Masterboy
Administrator
 
Postovi: 15
Pridružio se: Ned Apr 06, 2014 06:42

Povratak na Saveti

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju

cron