Stranica 1 od 1

Mladi ne žele da započnu sopstveni biznis

PostPoslato: Sre Mar 14, 2012 02:14
od agvozden
Većina mladih u Srbiji ne sme da započne sopstveni biznis, jer je to skupo i komplikovano, a država ne podstiče dovoljno omladinsko preduzetništvo, pokazalo je istraživanje Građanskih inicijativa.

Mladi u Srbiji uglavnom nisu motivisani da se bave preduzetništvom i sigurnost u zaposlenju najčešće pronalaze u javnom sektoru, rečeno je danas na predstavljanju istraživanja u Privrednoj komori Srbije.


U istraživanju se navodi da je u Srbiji oko 50 odsto mladih nezaposleno i da su najveći problemi za pokretanje biznisa - visoki troškovi, komplikovane procedure i nedostatak podrške države.


Istraživanje je sprovedeno u toku 2011. u 16 gradova i opština Srbije sa oko 1.200 mladih između 15 i 30 godina starosti.


Prema podacima Građanskih inicijativa, od 650.000 nezaposlenih u Srbiji jednu trećinu čine mladi do 30 godina, a oko 20.000 njih je sa fakultetskom diplomom.


Mladi smatraju, njih 57 odsto, da je sigurnost zaposlenja kod države kao poslodavca neprikosnovena, obim rada optimalan, a zarada zadovoljavajuća, za razliku od privatnog sektora u kojem preduzetnici mnogo više rade i snose veći rizik nego što su plaćeni.


Čak 69 ispitanih misli da država nedovoljno podstiče mlade da započnu svopstveni biznis, a suprotno kaže 15 odsto njih.


Predstavnici Građanskih incijativa kažu da loša ekonomska situacija, česta otpuštanja, velika ponuda radne snage i nedovoljno novih radnih mesta kreiraju ambijent nesigurnosti i neizvesnosti.


Mladi prepoznaju da preduzetništvo nosi mogućnost visoke zarade, ali većina njih, 58 odsto, ne planira započinjanje sopstvenog posla u narednih pet godina, a svega sedam odsto ispitanih već ima svoj biznis.


Tako je 40 odsto reklo da želi siguran a lošije plaćen posao, 33 odsto sopstveni, a 27 odsto dobro plaćen a manje siguran posao.


Da je skupo započeti svoj posao smatra 74 odsto, naspram 16 odsto onih koji misli suprotno.

Tanjug