Za penzije para ima samo za još pola godine?

Dešavanja u svetu ekonomije i finansija
Tržrište kapitala...

Za penzije para ima samo za još pola godine?

Postod agvozden » Sre Okt 19, 2011 10:36

Fond PIO u 2010. po jednom penzioneru bio u minusu 57.879 dinara. Dugovi po doprinosu preko 233 milijarde

Novac za isplatu penzija ovim bi se tempom mogao istrošiti za pola godine, upozoravaju iz Radne grupe za reformu Penzijskog fonda Srbije, pišu "Novosti".

A, koliko je kasa plitka, ilustruju podacima prema kojima je Fond PIO u 2010. po jednom penzioneru bio u minusu 57.879 dinara!

To znači da su po jednom osiguraniku naplaćeni doprinosi u iznosu od 42.818 dinara za godinu dana (obračunato na najnižu osnovicu) dok je po jednom penzioneru isplaćeno minimalno 100.697 dinara godišnje. Kada se uzme u obzir da Fond ima skoro dva miliona osiguranika i 1,6 miliona penzionera, jasno se može zaključiti koliki su gubici.

Iz tog je razloga Radna grupa poslala Vladi RS "pismo o namerama" u kojem najavljuje korake kojima će se pozabaviti u narednom periodu.

"I Evropska unija i MMF traže "dublju" reformu, a ona nije partijsko već prvorazredno državno pitanje. A da penzije ne postanu socijalna kategorija, moguće je postići samo ako Fond dobije status investicionog i garancijskog fonda sa jasno definisanom imovinom", objašnjava Slavenko Grgurević, predsedavajući Radne grupe.

Popis imovine kojom bi Fond mogao samostalno da raspolaže i tako zarađuje novac, umesto da to u njegovo ime čini Vlada RS, samo je jedan od reformskih koraka.

Radna grupa predložila je Vladi i da se konačno uvede disciplina u plaćanje doprinosa, jer su trenutno dugovi prebacili 233 milijarde dinara.

Među zahtevima je i da se pravo na novčanu naknadu za tuđu negu i pomoć, kao i za telesno oštećenje, prebaci u sistem socijalne zaštite jer je samo u ime ovih naknada u 2010. Fond isplatio 15,5 milijardi dinara. A kao reformski korak predloženo je i izmeštanje obaveze finansiranja zdravstvene zaštite penzionera sa Fonda na budžet Republike.

"Iz stope doprinosa PIO pokriva se i zdravstveno osiguranje penzionera od 12,3 odsto na neto isplaćene zarade", objašnjavaju u Radnoj grupi.

Ovi transferi Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje su 1995. bili 8,3 odsto, a u 2011. su dostigli 10,4 odsto, odnosno čak 48,3 milijarde dinara.

Fond trenutno deluje kao protočni bojler za isplatu penzija i ne raspolaže mogućnošću da upravlja svojom imovinom i sredstvima, kao ni da odlučuje o stopi doprinosa, ni da kontroliše naplatu - zaključak je Upravnog odbora Fonda PIO.

"Fond zato, što pre, mora da postane nezavisna institucija kao što je slučaj u razvijenim zemljama, a to podrazumeva isključivanje svakog političkog uticaja", prenose "Novosti".
OTPOR DO POBEDE!!!
Korisnikov avatar
agvozden
Administrator
 
Postovi: 1387
Pridružio se: Pet Jul 21, 2006 07:08
Lokacija: Beograd, Srbija

Povratak na Finansije

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Bing [Bot] i 5 gostiju

cron