Cene goriva

Dešavanja u svetu ekonomije i finansija
Tržrište kapitala...

Cene goriva

Postod agvozden » Uto Jan 26, 2010 09:08

DOK SVJETSKI mediji javljaju o znatno nižoj cijeni nafte, na Balkanu ili kako u posljednje vrijeme premijer Ivo Sanader voli kazati, u zemljama regije jugoistočne Europe, cijene goriva negdje su tek neznatno niže, a negdje su se čak i povećale. Gotovo je nevjerojatno kako svaka država ima različito pojašnjenje za svoje cijene, međutim krajnji rezultat svugdje je isti: muzimo narod do iznemoglosti.

Nafta pala na 91 dolar po barelu

Slika

Hrvatska prati Mediteran

Naime, hrvatski naftni magnat Ina, u vrijeme ljeta kada su cijene barela nafte skakale u nebo voljela je objašnjavati svom narodu kako se prate svjetski trendovi te da u skladu s tim i regulira cijene. U vrijeme kada se u svijetu počela snižavati cijena, od Ine smo saznali kako zapravo pratimo cijene u mediteranskom bazenu. Naime, kako je cijena goriva svugdje pojeftinila, Ina osim što konstantno zaboravlja znatno sniziti cijene, u posljednje vrijeme zaboravlja i obavijestiti narod po kojim se sada kriterijima regulira cijena goriva. Odjednom ne pratimo tako brzo svjetske trendove.

Crnoj Gori skuplje gorivo zbog dolara i eura

U Crnoj Gori još su i manje sreće nego u Hrvatskoj. Naime, ondje je veselje svjetskom cijenom nafte trajalo sve do jutros kada je, suprotno svim zemljama u okruženju, gorivo postalo skuplje. Tako je litra Supera skočila za dva centa. Naravno i ta zemlja, kada je trebalo, vrlo brzo je pratila svjetska zbivanja kada se dizala cijena nafte, međutim danas odjednom ne prati trendove tako brzo. Iz službene Podgorice danas je odaslana poruka narodu kako je skuplje gorivo sasvim normalna stvar jer oni zapravo prate valutni odnos eura i američkog dolara pa prema tome cijene idu gore.

BiH prati rafinerije

U Bosni i Hercegovini sasvim je drukčija priča. Ondje Federacija BiH vodi svoju naftnu politiku kao i Republika Srpska. Uglavnom cijena goriva u toj zemlji pojeftinila je prije nekoliko dana ili će tek pojeftiniti i to u prosjeku tri pfeninga. Visoke cijene od ovog ljeta koje su skakale nevjerojatnom brzinom u toj zemlji, danas se teško spuštaju. Za vlastiti narod u toj zemlji Udruženje vlasnika benzinskih pumpi odaslalo je priopćenje u kojem stoji kako nema velikog pojeftinjena, jer čekaju "promjene cijene naftnih derivata u rafinerijama iz okruženja". Ne treba ni naglašavati kako su kao i sve ostale zemlje u regiji kada su se dizale cijene pratili svjetske trendove, međutim sad se odjednom čekaju rafinerije.

Srbija čeka međunarodnu procjenu

U Srbiji cijena goriva ovih dana ostala je ista, a promjene cijene očekuju se otprilike tek za desetak dana. Ekonomski analitičari nadaju se kako bi u Srbiji gorivo moglo pojeftiniti tek za tri dinara, ako do njega uopće i dođe. Naftne kompanije u toj zemlji, naravno, imaju pojašnjenje za takvu odluku. Naime, u Srbiji se prati rast dolara, ali i izvještaj Međunarodne agencije za energiju, koja je snizila procjenu rasta potražnje za naftom zbog usporavanja svjetske ekonomije.

Rezultati svugdje isti

Uglavnom, kratki prelet benzinskim crpkama u regiji, naveo nas je na zaključak kako su gotovo sve zemlje proteklog ljeta kada je cijena goriva letjela u neslućene visine imale jednako objašnjene, a to je bilo praćenje svjetskih trendova. No, danas kada su svjetski trendovi bitno drukčiji, svaka država ima neko svoje objašnjenje zašto tako brzo ne padaju cijene. Krajnji rezultati svugdje su isti, uostalom, narod je jedna sasvim dobra krava muzara.

I.Ć.
Foto: Index
OTPOR DO POBEDE!!!
Korisnikov avatar
agvozden
Administrator
 
Postovi: 1387
Pridružio se: Pet Jul 21, 2006 07:08
Lokacija: Beograd, Srbija

Poskupljuju gorivo, alkohol i duvan

Postod agvozden » Uto Jan 26, 2010 09:15

21. januar 2010.

Srbiju sledeće nedelje očekuju nova poskupljenja jer će se više izdvajati za benzin, duvan i alkoholna pića, pošto je Vlada usvojila odluku o povećanju akciza.

U pitanju je redovno godišnje usklađivanje akciza, ali se i pored akciza, sledeće nedelje može učekivati još jedno poskupljenje naftnih derivata zbog redovnog usklađivanja cene benzina sa kretanjem nafte na svetskom tržištu.

Neke od cigareta već su poskupele krajem prošle godine, a pušači će sledeće nedelje ponovo biti na udaru. Akcize na duvanske prerađevine poskupeće za 1,58 odsto. Ipak najveća poskupljenja biće kod alkoholnih pića, jer vlada podiže akcize za 10,37 odsto. Što se goriva tiče, prvo povećanje goriva od oko dinar biće zbog akciza, ali će redovnim usklađivanjem cena gorivo poskupeti za još tri dinara.

Ovim poskupljenjima se cena benzina praktično penje na 110 dinara po litru i približava najvišoj vrednosti od 112 i po dinara koliko je litar goriva košatao sredinom 2008. godine kada je cena nafte na svetskom tržištu dostigla maskimalne vrednsoti.

Nebojša Atanacković iz AD Nafta kaže da je ovo redovno sređivanje akcize, koje se obavlja jednom godišnje, i to početkom godine. On kaže i da nam iduće nedelje dolazi redovna analiza inputa koji utiču na cenu derivata. "U ovom momentu, pošto je taj input osam puta veći, treba očekivati poskupljenje od tri dinara na poskupljnje koje je posledica povećanja akcize", objašnjava Atanacković.

"Za očekivati je da povećanje bude za onoliko procenata kolika je procena da je bio nivo inflacije od jula meseca 2008. godine, kada je bilo prethodno povećanja akciza, pa do kraja ove godine. To je nešto ispod dva odsto i za očekivati je da će po tom osnovu derivati da poskupe za nešto manje od jednog dinara", rekao je Atanacković.

Ako se ostvari ova prognoza, nova cena benzina na srpskim pumpama za nekoliko dana biće oko 110,5 dinara dok će evrodizel koštati oko 109 dinara. Inače, Atanacković očekuje da se ovaj rast cene benzina ubrzo odrazi na ostale cene kao i na potrošnju goriva.

Inače, sirova nafta je danas pojeftinila na nešto iznad 77 dolara za barel. Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u martu je na Njujorškoj robnoj berzi pala za deset centi, na 77,64 dolara za barel, dok je istovremeno evropska "brent" nafta pojeftinila na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu za 24 centa, na 76,08 dolara za barel.
"Svako povećanje cena, a posebo tako značajnog i strateškog artikla, bez koga se ne može, će sigurno uticati na potrošnju goriva. Ona se uvek smanji u nekom procentu kada dođe do poskupljenja, ali jednostavno, to nam je sudbina dok ne prođe ova godina i ukoliko naša Vlada ispoštuje ono što je dogovoreno i ako nam CEFTA ne dozvoli nešto drugo. Znači, u 2011. očekujemo slobodno tržište i onda se možemo nadati i nižim cenama derivata, ukoliko tada država ne posegne za dizanjem tih akciza“, rekao je on.

Atanacković je objasnio da akcize za naftne derivate trenutno iznose 44 dinara po litru za motorne benzine i 30 dinara po litru za dizel goriva, a najviše maloprodajne cene derivata dobijaju se kada se na najviše cene osnovnih derivata nafte, bez fiskalnih dažbina, doda iznos akcize i poreza na dodatu vrednost. Podsetimo, beznin je u Srbiji poslednji put poskupelo 13. januara u proseku za 84 pare po litru.

Ivan Nikolić: Povećanje akciza utiče na standard

Pored akciza na benzin, vlada će razmatrati i povećanje akciza na alkoholna pića i duvanske prerađevine. Ekonomista Ivan Nikolić kaže da će najnovije povećanje akciza na gorivo, alkohol i duvan, veoma nepovoljno uticati na rast cena ostalih proizvoda, ako i na naš standard.

"Kao i svake godine vlada povećava akcize početkom godine, pa je normalno da se to događa i ove", rekao je Nikolić i dodao da je ovogodišnje povećanje izuzetak zbog promene strukture povećanja akciza. On objašnjava da će formiranje akcize na naftne derivate ove godine biti malo blaže, nego što je bila inflacija. Ionako su cene goriva kod nas više nego bilo gde u regionu.

"Inače, akciza je samo jedna od komponenti maloprodajne cene naftnih derivata. Cena se konstruiše prema promeni cene sirove nafte i odnosa dolar - dinar, a mi sada imamo tendenciju jačanja dolara i slabljenja dinara, tako da je mnogo faktora koji nam trenutno ne idu na ruku", objašnjava Nikolić i dodaje da Srbija već ima veće cene benzina i dizel goriva i da će sada ako povećamo akcizu a druge zemlje to ne urade kod nas se cena opet povećava a kod njih ostaje ista. Nikolić je naglasio da će to uticati na naš standard.

"Ako pogledate parametre koji formiraju indeks potrošačkih cena tu su naftni derivati, cena struje, duvan, i sve to poskupljuje", rekao je Nikolić i zaključio da ćemo ovim poskupljenjem imati slučaj da država opredeljejuje inflaciju.

Akciza za sve vrste benzina povećana je za 70 para, za dizel gorivo za 47 para, a za tečni naftni gas sa 15 para. Akciza za paklicu cigareta povećana je sa 17 na 17,25 dinara, dok je za cigare i cigarilose povećana sa 15,5 na 15,74 dinara po komadu. Akciza za rakije od voća, grožđa, kao i specijalne rakije povećana je sa 79,35 na 87,58 dinara po litru, dok je akciza za rakije od žitarica i ostalih sirovina povećana sa 201,32 na 222,20 dinara po litru. Akciza za žestoka alkoholna pića i likere povećana je sa 129,04 na 142,42 dinara po litru, a za niskoalkoholna pića sa 13,25 na 14,62 dinara. Akciza za pivo povećana je sa 15 na 16,56 dinara po litru.
OTPOR DO POBEDE!!!
Korisnikov avatar
agvozden
Administrator
 
Postovi: 1387
Pridružio se: Pet Jul 21, 2006 07:08
Lokacija: Beograd, Srbija

Re: Cene goriva

Postod ZAMAK » Sub Jan 30, 2010 06:57

...
KAO STO NEGDE REKOSE ... KUPITE AUTO KOJE MALO TROSI ... NOVO AUTO ... 8)
A ZA UZVRAT MI CEMO DA DIGNEMO CENE GORIVA .... :frown( :srb)
...
J....O LUD ZBUNJENOG :+) ... :mile)
ZEMLJA CUDA ..
...
**Pritom je svakako odlučujuća bila prosečna potrošnja od samo 3,3 litra i CO2 emisija od 87 g/100 km. Tako Polo BlueMotion predstavlja najštedljivije i ekološkije vozilo sa pet sedišta na svetu.**
..
**Benzinci

1.2L sa 60KS 10.999 evra
1.2L sa 70KS 11.779 evra
1.4L sa 85KS 12.533 evra

Dizelaši

1.6 TDI sa 75KS 14.212 evra
1.6 TDI sa 90KS 15.056 evra
1.6 TDI sa 105KS 15.217 evra
..
GORIVO------------------- Din.

PREMIUM (95 oct)-------110,20
BEZOLOVNI---------------110,20
DIZEL D-2------------------98,50
EVRO DIZEL--------------108,90
Korisnikov avatar
ZAMAK
Moderator
 
Postovi: 206
Pridružio se: Sub Avg 19, 2006 05:44
Lokacija: U SNU

Smanjenje prihoda od akciza

Postod alexa » Uto Maj 25, 2010 09:58

25. maj 2010. | Izvor: B92 Beograd

Zbog smanjene potrošnje naftnih derivata mesečno se naplati i do 800 miliona dinara manje po odnovu akciza, kaže pomoćnik direktora Poreske uprave Zoran Vasić.

Istovremeno, stručnjaci upozoravaju da pad potrošnje naftnih derivata može imati posledice na sve privredne aktivnosti povezane sa prometom naftnih derivata..

Nadležno ministarstvo je obrazovalo posebnu radnu grupu koja bi trebalo da radi na očuvanju tržišta naftnih derivata.

Po osnovu javnih prihoda na derivate nafte u prva četiri meseca naplaćeno je oko 23 milijarde dinara, odnosno 5 do 6 milijardi dinara mesečno.

Smanjenje prihoda od akciza dosta utiče na punjenje budžeta, kažu u Poreskoj upravi, jer akcize čine veliki deo poreskih prihoda.

"Od ukupnih prihoda koje naplaćuje poreska uprava, na akcize ukupno otpada negde oko 30 odsto, a sa aspekta ukupnih javnih prihoda, to je skoro 20 odsto. Negde mesečno se naplaćuje oko 700 do 800 miliona dinara manje nego prošle godine", rekao je Vasić.

Kako dugoročne analize pokazuju, smanjenje potrošnje naftnih derivata, Ministarstvo energetike organizovalo je radnu grupu koja treba da izađe sa predlozima za očuvanje ukupnog tržista derivata nafte. Ministarstvo ne isključuje nova poskupljenja goriva.

"Generalno, možemo utvrditi da bi u periodu od 6-og aprila do 20-og maja primena modela korekcije cena na 15 dana podrazumevala viši prosečni nivo cena u proseku za 1 dinar u odnosu na sadašnje stanje", izjavio je pomoćnik ministra energetike i rudarstva, Zoran Filipović.

"Ministarstvo rudarstva i energetike je osnovalo jednu međuresursku radnu grupu koja treba da izvrši sveukupnu analizu tržišta i da izađe sa predlozima za očuvanje ukupnog tržišta prometa derivata nafte", dodao je Filipović.

Profesor Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, Slobodan Sokolović je rekao da posle liberalizacije tržišta naftnih derivata u Srbiji nije realno očekivati donošenje Uredbe o slobodnom formiranju cena derivata i dodao da bi, pre otvaranja tržišta, bilo neophodno napraviti novi model za obračun tih cena.

"Država treba konačno da se pozabavi isključivio strateškim rezervama i da to bude državni trošak, ove druge rezerve operativne, obavezne, treba da budu trošak učesnika u prometu srazmerno prometu koji istvaruju na tržištu Srbije. Time možemo na neki način da uravnotežimo te obaveze na tržištu", rekao je Sokolović.

Sokolović je takođe upozorio da dugoročne prognoze potrošnje naftnih derivata pokazuju na usporen rast te potrošnje kao i da će doći do smanjenja broja benzinskih stanica.
Korisnikov avatar
alexa
Moderator
 
Postovi: 319
Pridružio se: Uto Nov 20, 2007 10:50
Lokacija: Baturovac

Re: Cene goriva

Postod PlangalfnuP » Pet Mar 18, 2011 11:57

потерто
Korisnikov avatar
PlangalfnuP
embrion
 
Postovi: 1
Pridružio se: Čet Mar 17, 2011 09:26


Povratak na Finansije

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Bing [Bot] i 11 gostiju

cron