Zašto nas nerviraju tuđi telefonski razgovori

Šta se u svetu događa zanimljivo, a i šta se dogodilo baš na ovaj dan nekada davno...

Moderator: Urednici

Zašto nas nerviraju tuđi telefonski razgovori

Postod alexa » Pon Maj 24, 2010 09:56

Koliko puta ste slušali nekog u autobusu, na ulici, poslu... dok telefonira i nervirali se? Niste jedini. Većini smetaju tuđi telefonski razgovori, a naučnici su otkrili i zašto.

Slika
Guliver/Getty Images

Stručnjaci američkog Univerziteta Kornel saopštili su da su otkrili zašto nas više nervira kad na ulici, u autobusu ili kancelariji slušamo tuđ razgovor preko mobilnog telefona, nego dijalog dvoje ljudi.

Oni su ustanovili da tuđa "polukonverzacija" i nehotično više navodi na slušanje, uz manje samokontrole da se tome odupremo, a pri tom iziskuje više pažnje i koncentracije nego dijalog.

"Kad slušate polukonverzaciju, dobijate manje informacija i manje možete da predvidite šta će govornik sledeće reći. To zahteva više pažnje", objasnila je Lorin Eberson, koautor istraživanja.

Ona i njen kolega Majkl Goldstin su pratili 41 studenta koji su radili vežbe koncentracije, na primer pratili tačke u pokretu, dok su istovremeno slušali obe ili samo jednu stranu koje su razgovarale mobilnim telefonima. Studenti su pravili više grešaka slušajući samo jednog učesnika razgovora, nego kad su slušali čitav dijalog.

Otkriće da nam tuđi razgovori preko mobilnog telefona odvlače pažnju od sopstvenih poslova moglo bi da bude od značaja za vozače. Njihovoj koncentraciji verovatno škodi razgovor suvozača mobilnim telefonom i to može da ima ozbiljne posledice, upozoravaju istraživači.

Prema podacima Međunarodne unije za telekomunikacije, u svetu ima oko 4,6 milijardi korisnika mobilnih telefona, što čini dve trećine svetske populacije. Samo je nekoliko kutaka na planeti van mreža mobilne telefonije.

Najviše korisnika mobilnih telefona - 634 miliona, ima Kina. Slede Indija sa 545 miliona korsinika i SAD sa 270 miliona.

(Tanjug)
Korisnikov avatar
alexa
Moderator
 
Postovi: 319
Pridružio se: Uto Nov 20, 2007 10:50
Lokacija: Baturovac

Povratak na Zanimljivosti

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 10 gostiju

cron