Privatizacija ALPOS-a

Sve o privredi i maloj privredi u našem gradu.

Moderator: Urednici

Privatizacija ALPOS-a

Postod agvozden » Uto Avg 03, 2010 11:14

izvor: http://www.aleksinacnews.com/ekonomija/ ... li-u-fahop

Šta su Slovenci uložili u Fahop

Redakciji Aleksinačkih novosti stigle su slike jedne od "kapitalnih" investicija Alposa u fabriku na Aleksinačkom Rudniku. Radi se o mašini koja je procenjena na više od 100.000 evra, i vodila se kao jedan deo ulaganja u Fahop.

Inače, Alpos je bio u obavezi da investira 8.000.000 evra obrtnog kapitala, investicioni kapital u vrednosti od 3.000.000 evra, uloži 3.000.000 evra u socijalni program i obezbedi Aleksincu 500.000 evra na ime donacije.

Šta je od ovoga Alpos ostvario, ne znamo još uvek. Jedino sa sigurnošću možemo reći da nikada nije uplaćeno pola miliona evra lokalnoj samoupravi. Kako je to moguće? To pitanje bi valjalo postaviti i lokalnim političarima, koji na tome nisu nikada insistirali. Barem ne javno. Inače, uvidom u kupoprodajni ugovor, kojim se Alops obavezao da obezbedi pola miliona evra za Aleksinac, pokazalo se da su neki aleksinački političari lagali godinama, iznoseći tvrdnje da postoji dogovor da taj novac bude uložen u fabriku vode Bresje. Toga u ugovoru nema. Osim, ako taj dogovor nije pao daleko od Aleksinca, u Sloveniji, u nekoj od planinskih krčmi, prilikom poseta naših delegacija Šentjuru, ali nikada nije stavljen na papir.

Iz fotografija mašina koje je Alpos uložio u Fahop, očigledno je da se radi o klasičnoj malverzaciji, kojom je prenapumpavana vrednost kupljenih mašina i traka za proizvodnju, da bi se dostigla cifra od obavezujućih 3.000.000 evra. Međutim, ova prevara nije mogla da se odigra bez partnera-saučesnika u Srbiji, pre svega u carinskoj službi, koja je vršila procenu vrednosti uvezenih mašina.

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
OTPOR DO POBEDE!!!
Korisnikov avatar
agvozden
Administrator
 
Postovi: 1387
Pridružio se: Pet Jul 21, 2006 07:08
Lokacija: Beograd, Srbija

Alposova "milionska" ulaganja na otpadu

Postod agvozden » Uto Avg 03, 2010 11:17

Izvor: http://www.aleksinacnews.com/ekonomija/ ... -na-otpadu
Autor: M.Paović

Aleksinačke novosti su došle do fotografija kojima se potvrđuju tvrdnje našeg sajta da je Alpos iz Slovenije lažno prikazivao vrednost ulaganja u fabriku FAHOP na Aleksinačkom Rudniku. Mašina koja je po knjigovodstvenoj vrednosti vredela nekoliko stotina hiljada evra isečena je i prodata u staro gvožđe, jer je to bila njena najveća vrednost. Redakcija našeg sajta poseduje niz dokumenata, koji potvrđuju sve malverzacije koje su se odvijale u toku privatizacije i kasnijeg poslovanja ove fabrike.

Zahvaljujući kolegama iz Slovenije blizu smo i dokazima da su neki od aleksinačkih političara uzeli mito da ne bi tražili 500.000 evra, koje je Alpos bio dužan da uplati opštini Aleksinac.
Naše razotrivanje istine vezane za nekada uspešnu fabriku na Aleksinačkom Rudniku neće sprečiti ni "nepristojne" ponude koje nam se upućuju, a ni suptilne pretnje, koje dobijamo mi i neki od radnika Alposa.

Postavljamo pitanje čelnicima opštine Aleksinac, nadležnim ministarstvima i Tužilaštvu:

- Zbog čega još uvek ne reaguju na vapaje i molbe zaposlenih, da se konačno preispitaju i u potpunosti razotkriju sve malverzacije u vezi sa privatizacijom FAHOPA i poslovanjem Alposa?

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
OTPOR DO POBEDE!!!
Korisnikov avatar
agvozden
Administrator
 
Postovi: 1387
Pridružio se: Pet Jul 21, 2006 07:08
Lokacija: Beograd, Srbija

Alposu preti stečaj

Postod agvozden » Uto Avg 03, 2010 11:18

http://www.aleksinacnews.com/ekonomija/ ... reti-steaj
Autor: M.P.

Prema pisanju medija u Sloveniji Alpos iz Šentjura će uskoro, zbog velikih dugovanja i neuspele dokapitalizacije, otići u stečaj, a verovatno i u likvidaciju. Kako je objavio Poslovni dnevnik iz Ljubljane, vlasnici Alposa na zasedanju Skupštine prošle nedelje očekivano nisu izglasali dokapitalizaciju akcionarskog društva.

Kolege iz Poslovnog dnevnika su pokušale da dobiju objašnjenje o tome da li to ukazuje na početak prinudnog izmirenja ili čak i stečaj Alposa, čiji su dugovi oko 78 miliona evra, ali nisu dobile odgovor ni od predsednika Nadzornog odbora, Vladimira Špraha, ni od predsednika Saveta radnika, Branka Žogana.

Jedino saopštenje iz Alposa, nakon skupštinskog zasedanja, bilo je da „uprava i nadzorni odbor još uvek nisu zauzeli stav prema okolnostima u vezi sa odlukama Skupštine. Čim se o tome bude raspravljalo, biće izdato saopštenje.“

Poslovni dnevnik dalje piše, da dosta kazuje činjenica da je protiv dokapitalizacije glasao i Šprah, koji posredno ima vlasništvo u četvrtom najvećem deoničaru akcionarskog društva, preduzeću Remos Naložbe.

Da je situacija u Alposu ozbiljna, svedoči činjenica da su akcionarskom društvu još od kraja februara blokirani transakcijski računi u svih 10 banaka kod kojih ima otvorene račune. Akcionarsko društvo, koje vodi Mirjan Bevc, ima, naime, oko 78 miliona evra finansijskih dugova, od čega većinu čine kratkoročni, dok tekući gubici, koji zajedno s prenetima iznose gotovo 13 miliona evra.

Međutim, nikom od ekonomskih stručnjaka u Sloveniji nije jasno kako je rukovodstvo ove firme uspelo da napravi toliko dugovanje.

Šta će se desiti sa Alposom na Aleksinačkom Rudniku, još uvek je neizvesno. Nakon sumnjive privatizacije, masovnog otpuštanja radnika, izbegavanja da se uplati obećanih 500.000 evra lokalnoj samoupravi i vrlo problematičnih ulaganja u fabriku, rukovodstvo je podiglo niz kredita kod poslovnih banaka, a najveći deo tog novca je, verovatno, otišao u Sloveniju, da bi se krpile rupe broda koji očigledno tone.

Pošto proizvodnja u fabrici na Aleksinačkom Rudniku trenutno ne postoji, a radnici su poslati na plaćeno odsustvo, dugove nema ko i odakle da vraća. Verovatno je pitanje trenutka kada će i poverioci u Srbiji zatražiti svoje. To bi Alpos sa Rudnika verovatno gurnulo u stečaj, a radnici se boje i kasniju likvidaciju. Da se stečaj uveliko sprema dokazalo je i nedavno prisustvo predstavnika nekih od poverilaca, koji su snimali fabriku i proizvodne pogone.

U slučaju pokretanja stečajnog postupka postoji nekoliko scenarija koji se mogu odigraditi.

Po prvom poverioci pokreću stečajni postupak pred sudom. Od volje poverioca zavisi da li će se izvršiti reorganizacija. Oni čak mogu i da ugase dužnika kao pravno lice, da mu oduzmu svu imovinu, ali se to retko dešava u praksi.

Druga opcija je da poverioci ulože još novca, da postanu vlasnici i ubuduće upravljaju dužnikom. Mnogi smatraju da bi ovakav razvoj situacije najviše odgovarao uposlenima u Alposu na Al.Rudniku, jer bi u tom slučaju banke, kao najveći poverioci, dovele profesionalno rukovodstvo na čelo fabrike i time povratile proizvodnju i sigurnost.

Treća varijanta je da poverioci ne pristanu na reorganizaciju. Onda sud pokreće postupak stečaja i upravlja daljim događajima. U tom slučaju se rasprodaje imovina dužnika, skuplja stečajna masa i utvrđuju poraživanja. Ako su potraživanja veća od stečajne mase, sud raspoređuje vrednost srazmerno udelu duga. Zatim se dužnik briše iz registra i prestaje da postoji.

Ako poverioci ne pokrenu sami stečajni postupak, a na to imaju pravo ukoliko je račun dužnika blokiran 45 dana, stečajni postupak se pokreće po službenoj dužnosti. I to kada je račun dužnika u blokadi tri godine. Država onda poziva bilo kog poverioca da plati troškove postupka. Po novom Zakonu iz 2009. postoji mogućnost da ako niko od poverilaca ne želi da plati troškove, svojina dužnika postaje državna, a dužnik se gasi kao pravni subjekat.
OTPOR DO POBEDE!!!
Korisnikov avatar
agvozden
Administrator
 
Postovi: 1387
Pridružio se: Pet Jul 21, 2006 07:08
Lokacija: Beograd, Srbija

Sindikat Alposa kod predsednika opštine Aleksinac

Postod agvozden » Uto Avg 03, 2010 11:19

Izvor: www.aleksinac.org

U sredu 28.jula u kabinetu predsednika opštine Aleksinac, Ivana Dimića, održan je sastanak sa predstavnicima sindikata fabrike Alpos d.o.o. Aleksinac.

Na sastanku su predstavnici sindikata izneli aktuelne probleme sa kojima se suočava ovo preduzeće.

Predsednik opštine, Ivan Dimić, obećao je punu podršku lokalne samouprave zahtevima sindikata fabrike Alpos d.o.o. kao i logističku podršku sa nadležnim ministarstvima.

Na sastanku je zaključeno da se hitno zatraži prijem delegacije lokalne samouprave i sindikata Alposa d.o.o. kod ministra ekonomije i regionalnog razvoja, kao i kod ministra za rad i socijalnu politiku.
OTPOR DO POBEDE!!!
Korisnikov avatar
agvozden
Administrator
 
Postovi: 1387
Pridružio se: Pet Jul 21, 2006 07:08
Lokacija: Beograd, Srbija

Pokrenuta proizvodnja u Alposu

Postod agvozden » Čet Avg 05, 2010 03:29

http://www.aleksinacnews.com/ekonomija/ ... a-u-alposu

Dok rukovodstvo Alposa vodi teške pregovore sa bankama, kojima duguje, o reprogramiranju kredita, sindikat ovog preduzeća je zadovoljan nedavnim pokretanjem proizvodnje i potpisivanjem protokolarnog sporazuma o dinamici isplate zaostalih zarada.

Po sporazumu potpisanom 29.jula, Alpos će radnicima isplatiti zarade za maj, jun i jul u tri rate, najkasnije do 15.septembra, a sindikat se obavezao da će garantovati kontinuiranu proizvodnju, sve dok poslodavac obezbeđuje repromaterijal i redovno isplaćuje plate.

Nakon što je rukovodstvo Alposa radnicima dalo čvrste garancije da će sporazum biti ispoštovan, a proizvodnja pokrenuta, uzavrela situacija u ovoj fabrici je počela da se normalizuje. Ostaje da se vidi hoće li zaposleni ostati uporni u inicijativi da se preispita privatizacija fabrike i da li će neka od njihovih pitanja uskoro dobiti odgovore.
OTPOR DO POBEDE!!!
Korisnikov avatar
agvozden
Administrator
 
Postovi: 1387
Pridružio se: Pet Jul 21, 2006 07:08
Lokacija: Beograd, Srbija

Rukovodstvo Alposa kod predsednika opštine

Postod Angelina » Sub Avg 14, 2010 11:42

U četvrtak 12. avgusta, u kabinetu predsednika opštine Ivana Dimića, održan je sastanak sa rukovodstvom Alpos-a Aleksinac na čelu sa Janezom Jenšterleom, direktorom Alpos nekretnine i Felinom Dukaijem, novim direktorom Alpos-a d.o.o. Aleksinac.

Tom prilikom, predstavnici Alpos-a Aleksinac obavestili su predsednika da je u Alposu obnovljena proizvodnja i da je isplaćena jedna zaostala zarada, a da će do 15. avgusta biti isplaćena i druga.

Na sastanku je dogovoreno da se ubuduće intenziviraju kontakti lokalne samouprave i preduzeća Alpos.
Korisnikov avatar
Angelina
Moderator
 
Postovi: 250
Pridružio se: Čet Sep 04, 2008 06:15


Povratak na Privreda

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju

cron