Kupina uzalud dobro rodila

Sve o privredi i maloj privredi u našem gradu.

Moderator: Urednici

Kupina uzalud dobro rodila

Postod alexa » Pon Jul 28, 2008 12:40

Zbog zaliha od prošle godine koje nisu prodate zbog tada visoke otkupne cene, kupina ove godine ima nezapamćeno nisku cenu.

Poljoprivrednici najavljuju da će zbog toga prestati da gaje ovo voće. Porodica Vesković iz Županjevca kod Rekovca proizvodi kupinu na oko hektar površine. Zahvaljujući stalnom, mukotrpnom navodnjavanju cisternama kojima se voda prenosi sa izvoriša lokalne rečice do brda, rod je odličnog kvaliteta i očekuje se prinos za pamćenje, međutim, od toga neće biti puno koristi.

"Smatram da sam napravio mercedes među kupinama, međutim, uzalud, kada nemam kome da prodam“, kaže Zoran Vesković, proizvođač kupina iz Rekovca.

Na početku otkupa za kupinu se plaćalo i do 40 dinara. Međutim, cena je padala sve do 28 da bi u južnim krajevima poslednjih dana dostigla cifru od svega dvadest dinara.

Ako imamo u vidu da je nadnica berača bez hrane 1400 dinara – a može da nabere između 70 i 100 kilograma dnevno, trenutna cena je dovoljna samo da isplati troškove berbe.

Glavni razlog zbog kojeg vlasnici hladnjača nude ovako nisku cenu jesu zalihe od prošle godine koje nisu prodate zbog visoke otkupne cene po kojoj su otkupljivane i niske cene na svetskom tržištu zbog konkurenicije iz Poljske i Kine.

"Kupina je u Kini prošle godine koštala svega 80 evrocenti“, ukazuje Evica Mihaljević iz Udruženja hladnjača Srbije.

Hladnjače u Srbiji uglavnom su opterećene kreditima. Hladanjačari se trude da ovogodišnjim niskim cenama kompenzuju gubitke iz prošle kako bi uspeli da isplate rate kredita.
Izvor: B92Sledi pitanje: kako se poljacima isplati da beru za manje para? :+) Koji su to parametri kod nas poremeceni, pa se ne isplati nista raditi? :think:
Korisnikov avatar
alexa
Moderator
 
Postovi: 319
Pridružio se: Uto Nov 20, 2007 10:50
Lokacija: Baturovac

Povratak na Privreda

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju

cron