OTP: Menadžment nezadovoljan rezultatima u Srbiji

Sve o privredi i maloj privredi u našem gradu.

Moderator: Urednici

OTP: Menadžment nezadovoljan rezultatima u Srbiji

Postod alexa » Čet Jul 24, 2008 12:40

Mađarska OTP banka najavila je nedavno odlazak sa srpskog tržišta i do kraja godine mogla bi prodati svoju banku u Srbiji. Izvršno-finansijski direktor te kuće iz centrale u Budimpešti Laslo Urban objašnjava da Srbija nije jedina zemlja iz koje se povlače, jer je odlazak najavljen i iz Slovačke. Ta dva tržišta OTP napušta, obrazložio je Urban u intervjuu agenciji Rojters, da bi se više posvetila širenju na neka profitabilnija, kao što su Rusija, Ukrajina, Bugarska ili Crna Gora. Razlog za izlazak iz Srbije i Slovačke, vrhovni menadžment te banke objašnjava rastom troškova koji utiču na profitabilnost.

Visoka ograničenja NBS

Menadžment je, prema Urbanovim rečima, nezadovoljan rezultatima u Srbiji. Glavni razlog je što je integracija triju banaka, Cepter, Niške i Kulske, bila jako veliki posao, koji je trajao duže nego što je bilo planirano. Takođe, finansijski rezultati su mnogo manji od planiranih. Na kraju, jaka regulativa, pre svega visoka stopa obavezne rezerve, narušila je njihovu profitabilnost. Zato je menadžment odlučio da u slučaju dobre ponude proda banku u Srbiji. U Slovačkoj su marže veoma niske zbog žestoke konkurencije, a u Srbiji je veoma jako regulatorno okruženje koje preti profitabilnosti banke.

Kako GL nezvanično saznaje, u srpskoj poslovnici OTP banke nemaju nikakve druge podatke, osim onih što je Laslo Urban dao Rojtersu. U toj poslovnici zasad nemaju ni informaciju o potencijalnim kupcima njihovih banaka u Srbiji i Slovačkoj. Međutim, kako GL saznaje, kao jedan od ozbiljnijih kandidata pominje se Marfin banka, bivša Laiki, s Kipra. Neki u igru uvode i Komercijalnu banku, u kojoj znatan udeo ima Evropska banka za obnovu i razvoj.

Jedna od najvećih regionalnih banaka

OTP banka je jedna od najvećih regionalnih banaka u centralnoj i istočnoj Evropi (CEE). Ukupna aktiva te banke iznosi 39,3 milijarde evra, a u 2007. godini ostvaren je neto profit od 760 miliona evra. To je ubedljivo najveća banka u Mađarskoj s tržišnim učešćem od 20,4 odsto i aktivom od 21 milijarde evra. Međutim, ona se teško može nazvati mađarskom, jer 78,9 odsto odsto vlasništva banke pripada stranim investitorima.

Na kraju prvog kvartala ove godine, OTP banka u Srbiji iskazala je profit od 705 miliona dinara, dok je u u celoj 2007. godini profit bio nešto viši od milijardu dinara i po tom osnovu zauzimala je 11. mesto na našem tržištu. Na kraju marta ove godine ukupna bilansna suma te banke iznosila je 37,8 milijardi dinara, a kapital banke je iznosio 11,9 milijardi dinara.U sastavu OTP banke Niška, Cepter i Kulska

OTP banka u Srbiji zvanično je startovala u maju 2007. godine, ali je prethodno pazarila tri manje banke u Srbiji. Za Nišku banku su 2006. godine dali 14,2 miliona evra, sledeće su kupili Cepter za 32 miliona i onda Kulsku za 119 miliona evra. Od maja 2007. rade kao jedna OTP banka Srbija a. d. Novi Sad, sa 1.200 zaposlenih i preko 100 poslovnih jedinica. Kulska banka je bila vodeća i godinama među pet najprofitabilnijih u Srbiji, pa je zato za sedište izabran Novi Sad.
Korisnikov avatar
alexa
Moderator
 
Postovi: 319
Pridružio se: Uto Nov 20, 2007 10:50
Lokacija: Baturovac

Povratak na Privreda

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju

cron