ЈАГОДИЈАДА

Sve o privredi i maloj privredi u našem gradu.

Moderator: Urednici

ЈАГОДИЈАДА

Postod agvozden » Uto Jun 03, 2008 01:13

„Дани јагода“ у селу Гредетин

Село Гредетин у општини Алексинац, са околним селима Радевац, Јаковље, Круљје, Горња Пељиница, Лознац и Каменица, спада у подручја која су на југу Србије међу најпознатијим по производњи јагода. Ова села у једној сезони, када је година родна као ова, испоруче више стотина тона јагода, па већ две године организују манифестацију „Дани јагода“.

- Само Гредетинци су ових дана дневно испоручивали преко 10 тона јагода дневно, а у нашем селу од око 200 домаћинстава преко 70 одсто породица практично „живи од јагода“. Десетак произвођача има засађене јагоде на површинама већим од хектара, а цена је ове године солидна, 80 динара по килограму. Зараду од јагода мештани касније улажу у друге врсте пољопривредне производње. Имамо и свој сајт: http://www.jagoda-srbija.com, који је за годину дана „посетило“ око 55 хиљада заинтересованих - каже председник Удружења „Јагода“ у Гредетину Нинослав Миљковић.

У оквиру „Дана јагода“ произвођачи су пре такмичарске изложбе у Гредетину организовали промоције „Јагода од срца“ у Нишу и Алексинцу, где су их делили грађанима на улицама, а традиционално су већим количинама јагода даривали Дом за децу без родитељског старања у Алексинцу. Јагода је не само омиљено воће тражено на пијацама и маркетима, већ је у народу познато и као лековито. Од листа јагоде справљају се лековити чајеви. Јагоду са овог подручја купци из иностранства користе као „зачин“ који поправља укус производима од јагода са других подручја Европе.

Организатори из Гредетина кажу да су иначе „сити јагода“ више наваљивали на јагњетину са ражња и хладно пивце, док су гости прво „јуришали“ на свеже јагоде, али се касније и сами нису мрштили на печење и пивце које лечи живце. Међутим, организатори су намерно избегли музиканте, како би „Дани јагода“ били заиста сајамски и прилика да се уговоре разни послови.
OTPOR DO POBEDE!!!
Korisnikov avatar
agvozden
Administrator
 
Postovi: 1387
Pridružio se: Pet Jul 21, 2006 07:08
Lokacija: Beograd, Srbija

Povratak na Privreda

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju

cron