Sukob interesa

Kulturna, politička i javna dešavanja u Aleksincu.

Moderator: Urednici

"Sivi" stranački troškovi

Postod alexa » Sre Sep 03, 2008 09:40

Nepokriveni, tzv. "bez papira", troškovi stranaka za predizbornu kampanju za majske izbore bili čak 166,7 miliona dinara.


Najviše novca tokom kampanje za parlamentarne izbore i posle izbora potrošila je koalicija "Za evropsku Srbiju" - oko 224,5 miliona dinara, ali su uspeli da opravdaju ukupno 169,5 miliona dinara, pa je ostao višak od čak 55 miliona dinara nepodmirenih obaveza. Negativan novčani saldo imaju i koalicija DSS-NS - 30,5 miliona, lista SPS-PUPS-JS - 39,5 miliona i LDP 43,6 miliona.

Mađarska koalicija je u minusu od 1,84 miliona, Bošnjačka lista za evropski Sandžak - 18.700 dinara, a Koalicija Albanaca Preševske doline samo 331 dinar. Jedino su radikali u plusu sa 10.000 dinara. Ova stranka je na drugom mestu po količini potrošenog novca na izborima sa 139 miliona dinara.

Potpuno je nejasno da li će Republička izborna komisija ili javni tužilac zbog ovoga pokrenuti prekršajni postupak protiv stranaka, jer praktično da nema partije koja nema neopravdane troškove. Inače, ni RIK ni javno tužilaštvo nikada nije preduzimalo ništa protiv stranaka koje su prekršile zakon, a ova problematika donedavno nije bila ni zakonski regulisana. Postoji i dodatna sankcija, a to je da onaj ko je odgovoran za prekršaj može izgubiti pravo na budžetska stredstva u narednoj godini, a onda su u pitanju desetine miliona dinara. Reč je o postupcima zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih partija.

Iz Republičkog tužilaštva nisu želeli za Danas da komentarišu da li će pokretati prekršajne postupke protiv stranaka.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, kaže za Danas da javni tužilac i RIK imaju obavezu poketanja postupaka.

"Ni RIK, ni javni tužilac nikada nisu pokrenuli postupak protiv stranaka, iako je bilo kršenja, a neke prestupe je i RIK potvrdio. Dakle, čak i kada je bio utvrđen prekršaj zakona, postupci nisu bili pokrenuti", upozorava Nenadić.

Prema njegovim rečima, propisane kazne za pravna lica su do milion dinara, a za fizička lica do 50.000 dinara, a postoji i prekršajna norma o prekoračenju maksimalno dozvoljenih rashoda za kampanju, gde je kazna dvostruki iznos prekoračenja. Ipak, ta odredba je loše formulisana, jer nije jasno šta su maksimalni rashodi. Nenadić naglašava da ne postoje precizno utvrđene sume novca koliko stranke smeju da potroše za kampanju, ali da su imale pravo da prikupe 84,33 miliona dinara.

"Očigledno je da su sve veće stranke išle na to da ulaze u veće obaveze, veće rashode, nego što su imale sredstava za kampanju i nije jasno odakle će biti podmireni ti rashodi. A to nije prvi put da postoji velika suma za koju se ne zna odakle će biti podmirena. Ranija iskustva govore da postoje veliki troškovi za koje javnost ne zna", rekao je Nenadić.

Programski direktor Transparentnosti naglašava da su radikali prijavili prihod od imovine 30 miliona dinara, što je najverovatnije prebacivanje novca sa stalnog partijskog računa od redovnog godišnjeg finansiranja stranke od države, a taj novac se ne sme koristiti za kampanju.

Interesantno je da je samo koalicija DSS-NS jedina prijavila da je za kampanju dobila 5,68 miliona dinara od članarine. Ostale stranke nemaju tu vrstu prihoda.

Izvor: DanasNadam se da zakovi vaze za sve...

Zasto bih ja bio meta poreske sluzbe za bednu lovu, a ovi peru milione...
Korisnikov avatar
alexa
Moderator
 
Postovi: 319
Pridružio se: Uto Nov 20, 2007 10:50
Lokacija: Baturovac

Re: Sukob interesa

Postod coki » Čet Sep 04, 2008 10:44

Ma lako je svima njima a tesko je nama.
Korisnikov avatar
coki
pionir
 
Postovi: 16
Pridružio se: Ned Jul 27, 2008 03:38
Lokacija: Aleksinac

Poslanici poskupeli kredite

Postod agvozden » Uto Sep 09, 2008 11:19

Zbog odlaganja ratifikacije sporazuma za zajmove sa međunarodnim finansijskim institucijama, Srbija neće plaćati penale, ali će finansiranje poslova, zbog skoka cena na svetskom tržištu, biti skuplje.

Država neće imati nikakvih dodatnih troškova, niti će plaćati kaznene penale zbog odugovlačenja poslanika Skupštine Srbije da ratifikuju sporazume za zajmove međunarodnih finansijskih institucija, vredne 426,2 miliona evra, potvrdio je za naš list pomoćnik ministra finansija dr Zoran Ćirović. Tako već odobren, a netaknut, kredit Svetske banke od 240 miliona dolara, koji je deo paketa pomoći Srbiji, neće biti uvećan za 600.000 dolara na ime kamate u proteklom periodu, kako je moglo da se protumači iz dosadašnjih izjava Sajmona Greja, šefa kancelarije Svetske banke u Beogradu.

Krediti Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB) na čekanju su više od godinu dana i zbog toga mnogi razvojni projekti, kao i rekonstrukcija puteva, mostova i bolnica, nisu započeti.

Međutim, zbog nerazumljive ležernosti srpskih poslanika država će isti iznos finansijskih obaveza morati da izmiri u kraćem vremenskom periodu.

Loše je, takođe ističe Ćirović, što se odlaže realizacija planiranih projekata koji su od vitalnog značaja za zemlju, jer će njihovo finansiranje, zbog skoka cena na svetskom tržištu, sada biti skuplje.

– Sporazumi o zajmu sa Svetskom bankom (IBRD) zaključeni su na 17 godina, od kojih je grejs period pet godina, i počinje da teče od datuma njihovog potpisivanja, odnosno usvajanja na Odboru direktora SB. Za vreme trajanja grejs perioda obračunava se redovna kamata, o čemu nas banka izveštava, s tim da se navedeni iznosi ne plaćaju pre stupanja na snagu sporazuma o zajmu. Zaostalu redovnu kamatu, libor plus 0,07 odsto, platićemo kada sporazumi stupe na snagu, veli Ćirović. On napominje da ukupan iznos kamate ostaje isti, samo što će se otplaćivati u kraćem periodu i, shodno tome, godišnji iznos za vreme počeka biće nešto veći od projektovanog.

Pored kamata na kredite, kod međunarodnih finansijskih organizacija mogu postojati i dve vrste troškova. Kako objašnjava, pristupna naknada za zajmove kod Svetske banke, odnosno Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) iznosi 0,25 odsto i plaća se jednokratno na ceo iznos, dok se kod Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke ne plaća. Ta naknada će se Svetskoj banci platiti prilikom povlačenja sredstava, odnosno iznos zajma će, precizira Ćirović, biti umanjen za visinu naknade.

Troškovi na nepovučena sredstva, koji su se ranije plaćali na zajmove IBRD, potpuno su ukinuti izmenom tarifne politike Svetske banke. Nove tarife primenjuju se na sve sporazume o zajmu potpisane nakon 16. maja 2007. S obzirom na to da su sporazumi koji čekaju potvrđivanje u Skupštini potpisani 27. jula prošle godine, ističe Ćirović, Srbija neće imati nikakve druge troškove, osim naknade od 0,25 odsto.

Pomoćnik ministra finansija kaže da se u Skupštini nalazi 13 zakona o potvrđivanju sporazuma sa međunarodnim finansijskim organizacijama, s obzirom na to da je vlada na sednici minule nedelje (4. septembra) usvojila i uputila još dva predloga zakona o potvrđivanju. Reč je o garancijama naše zemlje izdatim Javnom preduzeću „Putevi Srbije” za kredite EBRD u iznosu od 80 miliona evra i EIB od 60 miliona evra, za projekat obilaznice oko Beograda. Preostao je još jedan nacrt zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu sa Svetskom bankom vredan 32 miliona evra, koji bi trebalo da se usvoji na nekoj od narednih sednica vlade i potom uputi u Skupštinu.

Rokovi za stupanje na snagu sporazuma sa Svetskom bankom su produženi do kraja ove budžetske godine. Prema očekivanjima našeg sagovornika, stabilnija politička situacija uticaće da se svi sporazumi sa međunarodnim kreditorima ratifikuju do kraja ovog meseca, najduže do prve polovine oktobra (prvo redovno zasedanje Skupštine počinje prve radne nedelje u oktobru).

Jer, zaključuje Ćirović, zajednički je interes da se sporazumi što pre potvrde u Skupštini, kako bi konačno počela realizacija planiranih projekata. Dalje odlaganje za Srbiju i njene građane znači novo izgubljeno vreme, a nagomilani problemi u infrastrukturi, zdravstvu, poljoprivredi... tek treba da se rešavaju. Pa makar i ne plaćali kaznene poene.Grej: Nema nadoknade za čekanje

Nema nadoknade za vreme čekanja na ratifikaciju ugovora sa Svetskom bankom. Nadoknada od 0,25 odsto plaća se nakon što zajam bude efektivan na sredstva koja nisu povučena, objasnio je za naš list Sajmon Grej, šef kancelarije Svetske banke u Beogradu.

– Najveća posledica odlaganja ratifikacije ugovora koje je odobrio Odbor izvršnih direktora Svetske banke – u iznosu od 238, 2 miliona dolara jeste to što se ne finansiraju projekti namenjeni razvoju Srbije. Cilj tih projekata je, na primer, pomoć razvoju regiona Bora, unapređenje sistema navodnjavanja i odvodnjavanja bitnih za kontrolu poplava. Svrha jednog od njih je uvođenje energetske efikasnosti u škole i bolnice kako bi bile toplije, uz niže troškove. Među projektima na čiju ratifikaciju se čeka jesu i oni koji se bave obnovom puteva i sigurnosti saobraćaja, unapređenjem pružanja usluga na lokalnom nivou i reformom poljoprivrede, složio se Grej sa Ministarstvom finansija o posledicama neratifikovanih ugovora.

Izvor: Politika
OTPOR DO POBEDE!!!
Korisnikov avatar
agvozden
Administrator
 
Postovi: 1387
Pridružio se: Pet Jul 21, 2006 07:08
Lokacija: Beograd, Srbija

Zavrsen raskol radikala u Aleksincu - aktivirane blanko osta

Postod Angelina » Sub Okt 11, 2008 09:39

Pokrenut postupak zamene odbornika Srpske radikalne stranke u Aleksincu


Aleksinacki odbor SRS je bio jedan od najjacih odbora SRS po izbornim rezultatima od uvodjenja visepartijskog sistema zbog cega je Aleksinac u svim sazivima skupstine imao poslanika SRS, Milovana Radovanovica koji je u jednom mandatu bio i ministar vera u Vladi Srbije.
U poslednjih par dana se stanje na aleksinackoj politickoj sceni u mnogome promenilo pa su i u jednom tako jakom odboru radikala krenule visenedeljne borbe za odbornicke mandate.Podela 18 odborniku SRS je zavrsena rezultatom 11 prema 7 za politicko krilo SRS koje je dalo podrsku Tomislavu Nikolicu zbog cega ja predsednik niskog okruznog odbora SRS, Milovan Radovanovic 9.10.2008.godine podneo 10 blanko ostavki.
Aktuelni predsednik SO Aleksinac, Nenad Stankovic dojucerasnji predvodnik aleksinackih radikala je formirao inicijativni odbor Srpske narodne stranke u Aleksincu tako da je politicka koalicija predvodjena SRS uz koju su i DSS i SPS bila prinudjena da donese odluku o uskracivanju podrske aktuelnom predsedniku SO Nenadu Stankovicu.
Kako bi se izbeglo raspustanje skupstine i uvodjenje prinudne uprave u Aleksincu doneta je odluka da novi predsednik SO Aleksinac bude dosadasnji predsednik skupstine, Ivan Dimic, predsednik OO DSS Aleksinac a za njegovog zamenika dr Radovan Zivadinovic cija ce verifikacija biti jedna od tacaka prvog narednog zasedanja.
Korisnikov avatar
Angelina
Moderator
 
Postovi: 250
Pridružio se: Čet Sep 04, 2008 06:15

Lončarovi dugi prsti i još duži nos

Postod agvozden » Čet Nov 20, 2008 07:06

Slika
Ministar prosvete Zoran Lončar (PHOTO: BETA/VLADIMIR GOGIĆ)


Bivši ministar prosvete Zoran Lončar, kojem su usta bila punija odbrane Kosova nego onoga za šta je bio plaćen, utajio je porez od svega 25,7 miliona dinara.


Poreska uprava Ministarstva finansija je pre tri meseca naložila Lončaru da u roku od 15 dana isplati ovu sumicu i to na ime poreza na kapitalni dobitak koji je ostvario prodajom 25 odsto udela u YU biznis d.o.o. Kako piše Blic, filijala poreske uprave u Inđiji počela je utvrđivanje poreza još u aprilu ove godine. Tada su podnete i dve krivične prijave koje ga terete da je kao suvlasnik firme prikrio stvarnu tržišnu vrednost i tako utajio porez od 7,5 miliona dinara.

Okružno javno tužilaštvo je tada pokrenulo pretkrivični postupak, a Poreska uprava je utvrdila da je vrednost Lončarovog udela bila 25 odsto od ukupno 524 miliona dinara. U dinarskoj protivvrednosti Lončarov udeo je vredeo 131 milion dinara.

Lončar je 2005. godine sa svojim stranačkim kolegom, tadašnjim direktorom DSS za Novi Sad Nenadom Rončevićem, zaključio ugovor o kupoprodaji po kojem je tadašnji ministar, ali za državnu upravu i lokalnu samoupravu, jer i time se Lončar bavio, postao ponosni vlasnik tih 25 odsto i to za svega 4.500 američkih dolara. Firma je tada vredela 10,4 miliona dinara.

Lončar je samo dve godine posle svoj udeo navodno prodao svom stranačkom drugu za 5.083 dolara, iako je njegov udeo vredeo 1.670.000 evra. „Skromnost” svestranog ministra nije naišla na razumevanje određene grupe ljudi, odnosno određenih profesora sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu, koji su podneli krivičnu prijavu protiv Lončara. Primetno je da je u kratkom periodu vrednost Lončarovog vlasništva „neznatno” promenila iznos.

E, profesori tvrde da je Zoran Lončar iskoristio svoj položaj kao ministar i omogućio privrednom društvu Yu biznis da za godinu dana stekne višemilionsku zaradu trgovinom lekovima.

Poreska uprava, kako kažu, nije nadležna za sukob interesa, već utvrđivanje vrednosti kapitala i za to su se zakačili. U Odboru za rešavanje sukoba interesa nam kažu da im se do sada niko nije obraćao zbog eventualnog Lončarevog sukoba interesa.
OTPOR DO POBEDE!!!
Korisnikov avatar
agvozden
Administrator
 
Postovi: 1387
Pridružio se: Pet Jul 21, 2006 07:08
Lokacija: Beograd, Srbija

Minut nerada poslanika plaćamo 200 evra

Postod agvozden » Pon Jan 12, 2009 07:03

Ko je koliko proveo u Skupštini

Minut nerada poslanika plaćamo 200 evra
Autor: Ivana Cvetković | 05.10.2008. - 20:00


Četiri meseca, koliko je prošlo od formiranja republičkog parlamenta, poslanici Skupštine Srbije proveli su najvećim delom u blokadi. Za to vreme održano je pet sednica tokom 24 zasedanja, a poslanici su, iako svesni da su njihove kolege u prošlom mandatu toliko zasedanja imali u toku samo dva meseca, našli vremena i da čitav avgust provedu na godišnjem odmoru. Ipak, tokom četvoromesečnog perioda svi su uredno sa blagajne podizali plate koje mesečno iznose oko 130.000 dinara zajedno sa dnevnicama.

Iako radikali ne kriju da opstruišu rad parlamenta i često ne ubacuju kartice u elektronski sistem Skupštine, trebalo bi imati na umu da primaju plate od poreza građana koji će, zbog opstrukcije poslanika SRS, najverovatnije ostati uskraćeni za ukidanje viza.

Nerad se dobro plaća
Nejlenji poslanik je Veran Panić iz Srpske radikalne stranke koji je u poslaničkoj klupi za prethodna četiri meseca proveo samo 35 minuta. To znači da su građani Srbije za minut rada za Panića izdvojili 14.857 dinara. Ovaj podatak Panića stavlja na listu najplaćenijih poslanika čiji minut rada košta više od mesečne minimalne plate u Srbiji koja je u septembru iznosila 13.572 dinara. Poslanik iz Valjeva je za malo više od pola sata sedenja u skupštinskoj klupi zaradio 2,3 puta više novca nego poreski obveznik sa prosečnom mesečnom platom od 34.471 dinara.

Zvanični podaci Službe za elektronsko glasanja i evidenciju pokazuju da svih 10 poslanika koji se nalaze na začelju tabele koja prikazuje vreme provedeno u skupštinskim klupama, dolaze iz redova SRS i poslaničke grupe „Napred Srbijo“. Tako se među najnemarnijim poslanicima nalaze i radikali Marina Raguš i Ognjen Mihajlović koji su tokom 24 zasedanja u sali proveli manje od sat vremena, tačnije po 57 minuta. Čitavih sat vremena interese građana u parlamentu je zastupao Slobodan Vuković iz SRS, dok je njegov bivši stranački kolega koji je međuvremenu prešao u poslaničku grupu „Napred Srbijo“ Dragan Čolić u sali proveo svega tri minuta više.
OTPOR DO POBEDE!!!
Korisnikov avatar
agvozden
Administrator
 
Postovi: 1387
Pridružio se: Pet Jul 21, 2006 07:08
Lokacija: Beograd, Srbija

POSLANIK ZA DRUGA NAPLATIO 301.330!

Postod agvozden » Čet Jan 15, 2009 03:49

Poslanik DSS-a iz Novog Sada Željko Tomić uzeo na ime sopstvenog prevoza skoro 120.000 dinara više nego što mu pripada, Skupština prevoz do Beograda plaća i njegovom drugu koji ga vozi

Slika
Nezasit... Željko Tomić ne vidi ništa sporno što građani Srbije plaćaju prevoz njegovom prijatelju

Željko Tomić, poslanik DSS-a iz Novog Sada, naplatio je na blagajni Skupštine Srbije čak 301.330 dinara na ime troškova sopstvenog prevoza u 2008, iako je parlament prošle godine radio samo 91 dan! Da sve bude još crnje, Tomić priznaje da uopšte nema vozačku dozvolu i da ga na posao „vozi drug koji ima poslove u Beogradu", a da sve troškove njihovog zajedničkog puta snosi Skupština, odnosno plaćaju građani!!!

Ali, to nije sve. Tomić, kao i svi ostali poslanici, ima pravo na 13 dinara po pređenom kilometru, a s obzirom na to da autoputem od Novog Sada do Beograda ima 78 kilometara, to bi značilo da on svaki put može da podigne 2.028 dinara. Ako se, međutim, ukupna cifra koju je poslanik DSS-a podigao (301.330) podeli sa brojem radnih dana (91), dobija se da je Tomić po svakom putu podizao po 3.311 dinara! Pri tom, on sam priznaje da, iako je član dva skupštinska odbora, nije dolazio u Beograd kada Skupština nije zasedala.

Ništa mimo zakona

Željko Tomić u svemu ovome ne vidi baš ništa sporno:

- Nemam vozačku dozvolu, nemam ni sopstveni automobil, a nečim moram da dolazim na zasedanja. Zato me svaki dan vozi drug koji, kao i ja, ima poslove u Beogradu. Naravno, automobil je mog druga, a sve troškove kupovine benzina snosim ja, odnosno nadoknađuje ih parlament. I ne vidim ništa čudno u tome! Ne radim ništa mimo zakona, nisam uzeo nešto što mi ne pripada... Ja sam samo specifičan u tom smislu što nemam vozačku dozvolu, pa ne mogu da vozim automobil - priča Tomić za Press.

On objašnjava da mu, iako od Novog Sada do Beograda autoputem ima 78 kilometara, Skupština računa da u jednom pravcu pređe 100:

- Znate, meni treba bar 20 kilometara da pređem čitav Novi Sad i da od ulaza u Beograd dođem do Skupštine. Ja putujem od svoga stana u Novom Sadu do ulaza u parlament, tako da zapravo i pređem tih 100 kilometara.

Nenadić: U Skupštini nema nikakve kontrole

Nemanja Nenadić iz „Transparentnosti Srbija" kaže za Press da skupštinska pravila dozvoljavaju poslanicima da uzimaju mnogo novca na ime prevoza sopstvenim vozilom.

- Verovatno da se i ovaj slučaj može podvesti pod oznaku „prevoz sopstvenim vozilom". Pravilo parlamenta nalaže da svaki poslanik potpiše izjavu da je tog i tog dana dolazio u Skupštinu zato što je zasedala ili je bila sednica nekog odbora ili sastanak poslaničke grupe. Međutim, od 2005. godine, kada je otkriveno da je jedan poslanik iz Vranja svaki dan „putovao" u Beograd i nazad, a u stvari sve vreme boravio u glavnom gradu, nema nikakve kontrole u Skupštini! Javnost ne zna da li poslanici uzimaju ono što im ne pripada, što bi bilo krivično delo prevare u službi - kaže Nenadić.


Da bar nešto rade

Razlika od 1.283 dinara po svakom putovanju koju Tomić podigne, a koja mu ne pripada, ne može se objasniti putarinom, jer je poslanici ne plaćaju, ali ni radom kada Skupština ne zaseda. Tomić sam kaže da su sednice Odbora za odnose sa Srbima van Srbije, čiji je član, i Odbora za međunacionalne odnose, u kome je zamenik predsednika, održavane samo u danima kada inače zaseda parlament.

- Odbori u kojima sam član i nisu nešto zasedali prethodne godine, tako da se nismo sastajali u danima mimo zasedanja Skupštine. A sastanke poslaničkog kluba DSS-a održavamo svakog dana zasedanja pre početka sednice. Ne znam da li smo se, u vrh glave, prošle godine sastali pet puta kada Skupština nije zasedala. Dakle, na ime toga i nisam mogao da uzmem novac, pošto gotovo da nisam ni dolazio u Skupštinu kada nije bilo sednica - rekao nam je Tomić.

Marko Blagojević iz Cesida kaže da Tomić nije prekršio zakon, ali da je za te velike pare koje je uzeo kriva Skupština „koja je skrojila pravila".

- Teško da će iko od naših poslanika pristati da uradi nešto što je na njegovu štetu, odnosno da promeni skupštinska pravila da bi se smanjili troškovi parlamenta. Oni nemaju tu političku kulturu i svest! Da bar parlament stvara neku vrednost, pa nek imaju i sto hiljada evra platu. Njihova produktivnost je, međutim, sa ovakvim ponašanjem nikakva - kaže Blagojević.

J. JEVREMOVIĆ, PRESS
http://www.pressonline.rs/page/stories/ ... view=story
OTPOR DO POBEDE!!!
Korisnikov avatar
agvozden
Administrator
 
Postovi: 1387
Pridružio se: Pet Jul 21, 2006 07:08
Lokacija: Beograd, Srbija

Stranački sastanci koštali su građane sedam miliona

Postod Angelina » Sub Jan 24, 2009 11:39

Zloupotrebe bužeta Skupštine u 2008. godini

Slika
Autor: E. B. | Foto:Fonet

Poslanici radikala i na­prednjaka u Skupštini Srbije naplatili su prošle godine iz državnog budžeta 4,5 miliona dinara samo na ime dnevnica za dolazak na sednice svojih poslaničkih klubova koje su zakazivali u danima kada Skupština ne zaseda. To je više novca nego što su zajedno naplatili poslanici svih drugih poslaničkih grupa. Milioni koje su poslanici uzeli mimo redovnih primanja utoliko su lakše „zarađeni“ jer ne postoji nikakva kontrola da li su uopšte bili na tim sastancima.

Na osnovu podatka u koje je „Blic“ imao uvid, iz skupštinske blagajne su samo za ove dnevnice poslanika isplaćena 7.025.062 dinara tokom 2008. godine, a ukupno na ime dnevnica za poslanike isplaćeno je 37.082.685 dinara. Poslanici nisu, da naglasimo odmah, prekršili nikakav zakon, ali postoji opravdana sumnja da su zloupotrebili odluke Administrativnog odbora iz 2006. godine, koje im omogućavaju da naplate dnevnice i mimo zasedanja Skupštine, kao i da su to uradili samo da bi povećali svoja primanja. Poslanici različitih poslaničkih grupa potvrdili su „Blicu“ da ne postoji način da se utvrdi da li su sastanci poslaničkih klubova mimo dana kada zaseda Skupština uopšte održani, ali i da do sada nije bilo nikakvih razloga da se sastanci održavaju mimo zasedanja.

- Partije iz opozicije zakazuju sastanke poslaničkih klubova kada nije radni dan parlamenta kako bi uzeli dnevnice - rekao je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma i dodao da 90 odsto poslanika ne dolazi svojim automobilom u parlament već opštinskim, ali na blagajni podižu novac kao da su vozili svoje automobile, a pri tom nisu na svom radnom mestu.

Marković je rekao da su velike dnevnice u parlamentu.Slika

- Na primer, poslanik iz Jagodine prima više od 4.000 dinara za dnevnicu i putne troškove, to je 90.000 mesečno, a uz poslaničku platu to je ukupno 180.000 dinara. Za paušal prima 40.000, što iznosi ukupno 220.000 dinara mesečno. To su ogromne pare - rekao je Marković.

On je izveo još jednu zanimljivu računicu koja pokazuje do koje mere su poslanici finansijski povlašćeni u odnosu na sve druge građane Srbije. Ogorčenosti na njihovu bahatost prema državnom novcu verovatno ne bi ni bilo da iza svega stoji pošten i koristan rad na zakonima i zaštiti prava svih građana.

- Uzmu stan za 300 evra, a to zarade za 10 dana. Koliko košta ručak u Skupštini? Mešano meso je 150 dinara. Koliko treba jednoj porodici u toku dana da spremi doručak, ručak i večeru? To, ne da je nepravda, to je sramota - rekao je Marković dodajući da podržava inicijativu da se ukine mogućnost naplate dnevnica za dane kada Skupština ne zaseda.
Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović složila se da se ne sme zloupotrebljavati zakazivanje sednica skupštinskih tela zbog dnevnica.

Prema rečima šefa poslaničke grupe SRS Dragana Todorovića, navodi o zloupotrebi prilikom zakazivanja sednica skupštinskih tela i sastanaka poslaničkih grupa su besmislice.

- U slučaju da neko od poslanika uopšte nije ni prisustvovao tim sastancima, a dnevnica je isplaćena, to je onda kriminal i zloupotreba radi uzimanja budžetskih sredstava. Postoji opravdana sumnja da se poslanici snalaze na razne načine da bi došli do viška novca. Treba razmisliti da li je uopšte opravdano da naplaćuju dnevnice za sastanke svojih poslaničkih klubova u situaciji kad se stranke već izdašno finansiraju iz budžeta. S obzirom na to da postoji veliko interesovanje javnosti za način na koji se u Skupštini troše budžetska sredstva, Narodna skupština bi trebalo redovno da objavljuje izveštaje o isplaćenim dnevnicama i troškovima za službena putovanja. Razlozi za sumnju bili bi smanjeni - kaže za „Blic“ Nemanja Nenadić, izvršni direktor „Transparentnosti Srbija“.

http://www.blic.rs/politika.php?id=75659
Korisnikov avatar
Angelina
Moderator
 
Postovi: 250
Pridružio se: Čet Sep 04, 2008 06:15

Re: Sukob interesa

Postod Asmodean » Pon Dec 14, 2009 04:24

Banda pokvarena...'ajduci.Diži se kuko i motiko!!!!! :P
VR nije samo u našim mozgovima,ona je svuda oko nas!!!
Korisnikov avatar
Asmodean
Korisnik
 
Postovi: 66
Pridružio se: Ned Dec 13, 2009 04:13
Lokacija: Niš

Prethodni

Povratak na Dešavanja

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 10 gostiju

cron