Pobuna monaha na Atosu

Svedočanstva, činjenice, pretpostavke, mišljenja...

Pobuna monaha na Atosu

Postod agvozden » Čet Sep 28, 2006 05:37

Pobuna monaha na Atosu

Slika

Sveta gora obično se doživljava kao mesto na kojem vlada duboki mir i verska kontemplacija u molitvi.

Međutim, u jednom od dvadeset manastira na Atosu već decenijama nije nimalo mirno. Život teče pod opsadom policije, a spor između monaštva i njihovog verskog poglavara - vaseljenskog patrijarha Vartolomeja I - stigao je do i grčkog Vrhovnog suda.

Pobuna duga tri decenije

Pobuna monaškog bratstva u jednom od najstarijih manastira na Svetoj Gori, Esfigmenu, traje već tri decenije.

Tada su na manastirske zidine monasi istakli crnu zastavu i natpis "Pravoslavlje ili smrt", usprotivivši se tako nastojanjima vaseljenskog patrijarha Vartolomeja I da, posle skoro hiljadu godina šizme, pomiri pravoslavne sa Rimokatoličkom crkvom.

Bratstvo manastira Esfigmen poziva se na odluku Prvog vaseljenskog sabora, održanog u Nikeji u IV veku, po kojoj postoji "samo jedna vernička i apostolska crkva i jedinstven obred krštenja".

Oni ukazuju da vaseljenski patrijarh svojom težnjom da teološki ozakoni mogućnost postojanja različitih hrišćanskih crkava i obreda krštenja, dakle, ekumenskom težnjom, zapravo klizi u jeres.

S druge strane, patrijarh Vartolomej I, pod čijom je Sveta gora jurisdikcijom, decembra 2002. godine je to monaško bratstvo proglasio jereticima.

Iseljenje


Slika
Grčka država, koja nije odvojena od crkve, je mesec dana kasnije naredila monaštvu da napusti manastir. Počela je višemesečna policijska opsada Esfigmena, u kojoj je život izgubio jedan od 117 monaha.

Rasplet se dogodio ove nedelje, presudom najvišeg grčkog suda - Državnog saveta - kojom je odbačena žalba bratstva koje sada, pravno gledno, nema druge nego da manastir napusti.

"Posle svih godina napora da se situacija smiri, ponašanje monaštva je takvo da će, pošto ne poštuju patrijarha, morati da napuste manastir", poručuje sekularni guverner Svete Gore, Jorgos Dalakuras.

"Žalili su se Vrhovnom sudu i izgubili. To prosto znači da su pravno izgubili pravo na postojanje. Ovo više nije manastir", kaže on.

Osmorica monaha bratstva su dodatno optužena za zauzeće crkvene imovine.

Lične note


Slika
Za advokata Nikolosa Tariospolikriniua ovaj proces ima ličnu notu, jer je njegov brat Grigorije među optuženima:

"Reč je o značajnoj eskalaciji napetosti. Protiv njih su podnete krivične prijave, i sude im državni sudovi. Maksimalna zatvorska kazna za ovaj prestup je 5 godina", kaže on.

Sve ove godine, monaštvo je preživljavalo loveći ribu, uzgajajući povrće u sopstvenim baštama i cedeći med iz manastirskih košnica. U međuvremenu, u drugim delovima pravoslavnog sveta nastale su grupe za podršku bratstvu iz Esfigmena.

Na čelu takve grupe u američkoj državi Masačusets je Džon Rigas:

"Ovo je smešno i besmisleno. Ocima iz manastira Esfigmen sudi se zbog jeresi - mislili smo da se sa takvom praksom prestalo pre tri ili četiri stotine godina! Grčka vlada treba da stane na put ovoj inkviziciji i ostavi monahe da žive u miru", kaže on.

Karamanlis u poseti


Slika
Spor je tako dubok da je letos čak i grški premijer Kostas Karamanlis posetio Svetu goru, i pozvao igumane ostalih 19 manastira da se izmire sa monasima iz Esfigmena.

Teolog Jorgos Mustakis smatra da je patrijaršija u Istanbulu napravila veliku grešku:

"Odluka Patrijaršije je pogrešna, jer je to najjače monaško bratstvo na Svetoj gori. Tih nekoliko desetina monaha istinski veruje u slogan 'Pravoslavlje ili smrt'."

Monaštvu iz Esfigmena preostaje samo jedna mogućnost, a to je žalba vaseljenskoj patrijaršiji - koju niko nije podneo vekovima. To im je trenutno jedina nada ukoliko ne žele da svoje monaške kelije zamene - zatvorskim.[/img]
Korisnikov avatar
agvozden
Administrator
 
Postovi: 1387
Pridružio se: Pet Jul 21, 2006 07:08
Lokacija: Beograd, Srbija

Povratak na Svet oko nas

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 12 gostiju

cron