Нови дриблинг Бразилаца

Svedočanstva, činjenice, pretpostavke, mišljenja...

Нови дриблинг Бразилаца

Postod agvozden » Čet Nov 03, 2011 12:12

Осим у фудбалу, јужноамерички џин надмашује Британце и на табели светских економија

Било би лепо кад би опет нас, који смо били Југославија, звали „европски Бразилци”. Некадашњи комплимент овдашњем фудбалском стилу сада би нам још више пријао, кад би било разлога да нам се данас упути –збогсличности у економским вештинама.

Али, нема шансе. Разлика је недостижна, резултатски. Ем су Бразилци рекордери у освајању титула светских фудбалских шампиона, ем се убрзано развијају, чак толико да избијају у врх глобалних економских сила.

Као мала утеха може да нам послужи чињеница да још једном претичу и моћне Британце. Одавно су их за собом оставили по броју репрезентативних трофеја у фудбалу, патентираном баш на Острвима, а сада их надмашују и у привредним премеравањима.

Лондонски „Економист интелиџенс јунит” управо је објавио рачуницу по којој ће ове године Бразил сменити Британију на шестом месту светске ранг-листе земаља по висини бруто националног дохотка (2.440 наспрам 2.430 милијарди долара).

Прошле године је јужноамерички џин на тој табелипретекао Италију, а прогнозира се да ће до 2020. његова економија бити већа од било које у Европи, па да ће заузети пето место: иза Кине (којој се предвиђа избијање на чело), САД, Индије и Јапана.

Ако се наведена калкулација оствари, први пут у новијој историји се међу пет највећих економија неће наћи нека од европска сила. Што ће уједно значити да први пут у тој елити већину чине Азијати и да у њој остаје само једна фудбалска сила (Бразил, уместо „вечите” тројкеНемачке, Француске и Британије).

Новост представља и околност да је Бразил прва земља која се ка врху прилично суровог економског међународног надметања пробија дејством „меке”, а не „тврде” моћи. Популарност је ширио свакојаким лоптањем, карневалом, самбом, плажама, па и као чувар амазонских „плућа света”, а престиж повећавао оригиналним решењима којима се од „системског болесника” претворио у земљу усавршаване технологије и пољопривреде, проналазача огромних залиха нафте, престижног партнера у разноврсним међународним пословима.

За разлику од класичних сила, одавно не ратује, нема нуклеарну бомбу, не звецка оружјем на границама, не намеће свој модел. Стратешки се понаша као у фудбалу: плени елегантним потезима, вештином, а не снагом, о чему сведочи и најновији „дриблинг”којим је заобишао још једну препреку ка светском економском врху.

Овом приликом не бих о бразилским унутрашњим невоља, местимично знатно већим и од наших. Само сам хтео да укратко укажем на њихов оригинални пут, да су можда једини народ који је успео да, у савременим условима, прво постане „забавна”, а потом „озбиљна” сила.

Колегиница из Бразила, с пребивалиштима по Европи, пре неколико година је месецима изнајмљивала стан у Београду, уз образложење да је он „једини европски град који подсећа на Бразил”. Сличност је тада, махом, нашла у схватању значаја опуштености.

Нема је овде већ неко време. Биће да је више не подсећамо на земљаке, који се сада, не одустајући од уживања у локалној забави, ближе врховима глобалне моћи.
Момчило Пантелић

http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Nov ... ca.sr.html
OTPOR DO POBEDE!!!
Korisnikov avatar
agvozden
Administrator
 
Postovi: 1387
Pridružio se: Pet Jul 21, 2006 07:08
Lokacija: Beograd, Srbija

Re: Нови дриблинг Бразилаца

Postod eieigoto » Uto Mar 14, 2017 05:55

не одустајући од уживања у локалној забави
eieigoto
embrion
 
Postovi: 7
Pridružio se: Uto Feb 07, 2017 10:43


Povratak na Svet oko nas

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot] i 12 gostiju

cron