Srbija ne brine o svojim građanima

Svedočanstva, činjenice, pretpostavke, mišljenja...

Srbija ne brine o svojim građanima

Postod agvozden » Pet Avg 05, 2011 11:00

Ko brine o otetom mornaru iz Srbije
Izvor: Blic

Srpski mornar koji je s članovima posade tankera "Polar" otet u Somaliji u oktobru 2010. ostavljen je na milost i nemilost, jer država ne čini ništa, piše Blic.

O njegovoj sudbini, kao i sudbini ostala 22 mornara, trenutno s piratima pregovara grčka kompanija, vlasnik "Polara"

Prema informacijama "Blica", Ministarstvo spoljnih poslova ovaj slučaj vodi tako što se dopisuje elektronskom poštom sa grčkom kompanijom koja je zaposlila mornara i ništa više od toga.

Za razliku od Srbije, Crna Gora se mnogo agilnije bavi ovim slučajem, njihovo ministarstvo insistira u ambasadi Grčke da pritisne kompaniju i čak preti svim brodovlasnicima iz ove zemlje da će im zabraniti ulazak u marine u Crnoj Gori ukoliko slučaj s otetim mornarima hitno ne reše.

"Polar" prevozio naftu u Singapur

Tanker "Polar", koji je plovio pod panamskom zastavom, napali su pirati 30. oktobra ujutro, na oko 1.000 kilometara od obale Somalije. Brod je prevozio 72.825 tona nafte iz Sankt Peterburga u Singapur, kada su ga presrela dva motorna čamca s naoružanim piratima. Mornar iz Srbije se s još trojicom Crnogoraca ukrcao na brod u luci Bar dve nedelje pre otmice.

"Njima je državljanin Srbije potpuno nebitan tamo, niti bilo šta rade da ga zaštite. To je sve priča, da 'su u kontaktu' i da 'sve rade u tajnosti'. Istina je da ništa ne preduzimaju. Treba se ugledati na neke druge zemlje, i šta sve one rade da zaštite svoje ljude. Ministarstvo spoljnih poslova treba pod hitno da izađe u javnost i pokaže šta su konkretno uradili za otetog srpskog mornara", kaže izvor Blica upućen u ovaj slučaj.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije tvrdi da je u stalnom kontaktu sa kompanijom koja je zaposlila mornara i da su u ovaj slučaj uključeni najviše što mogu.

"Grčka kompanija je u subotu pokušala da preda otkupninu i nisu uspeli zbog međusobnog obračuna pirata, kao što je Blic pisao pre dva dana. Grci su nam potvrdili da su u kontaktu sa posadom i da su svi živi i zdravi, pa tako i naš državljanin", kažu u Ministarstvu spoljnih poslova.

S druge strane, izvor Blica koji je upućen u ovaj slučaj tvrdi da se grčka kompanija služi mahinacijama i da nema dokaza o tome da su se oni uopšte čuli sa otetim mornarima, niti da bilo šta rade kako bi se dogovorili sa piratima o otkupu.

Srpski mornar se sa porodicom čuo pre više od pet meseci i tada je rekao da je situacija izuzetno loša, da nemaju hrane, vode i lekova, kao i da su se neki članovi posade razboleli, ali da nemaju lekarsku negu.
OTPOR DO POBEDE!!!
Korisnikov avatar
agvozden
Administrator
 
Postovi: 1387
Pridružio se: Pet Jul 21, 2006 07:08
Lokacija: Beograd, Srbija

Re: Srbija ne brine o svojim građanima

Postod eieigoto » Čet Mar 09, 2017 06:34

:)) :)) :))
eieigoto
embrion
 
Postovi: 7
Pridružio se: Uto Feb 07, 2017 10:43


Povratak na Svet oko nas

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot] i 14 gostiju

cron