ZLAT­NI pe­čat vla­da­ra Stro­ji­mi­ra

Svedočanstva, činjenice, pretpostavke, mišljenja...

ZLAT­NI pe­čat vla­da­ra Stro­ji­mi­ra

Postod dishi68 » Uto Feb 06, 2007 11:23

M. Mрђен, 26. jul 2006
Преузето са:
http://p202.ezboard.com/Pecat-kneza-Str ... =522.topic

Печат српског кнеза Стројимира из 9. века, за који се претпоставља да је најстарији доказ српске државности, стигао је авионом из Минхена у Београд. Преузели су га надлежни у Историјском музеју Србије.
Златни печат сина српског кнеза Властимира, једног од три брата који су владали Србијом и потом је поделили, био је део приватне немачке колекције, а 11. јула се појавио на аукцији у Минхену са почетном ценом од 6.500 евра.
За српски средњовековни владарски жиг, до сада непознат науци, подједнако су били заинтересовани и Бугари с обзиром на то да је Стројимир био протеран у њихову земљу. Ипак, наше Министарство културе успело је да га откупи по цени од 20.000 евра захваљујући иницијативи др Ђорђа Јанковића, шефа катедре за националну археологију Средњег века Филозофског факултета у Београду.
- Постојање печата значи да је постојала придворска канцеларија, архив и администрација која прати државу. Тиме се потпуно мења слика Србије 9. столећа, тако да се сада може равноправно поредити са осталим држава тог дога. Дакле, овај печат је једнак открићу рукописа 9. столећа, а нема их сачуваних пре 12. столећа или сведочанству о држави - наводи су у образложењу др Ђорђа Јанковића.
Према речима Драгана Којадиновића, министра културе, печат несумњиво потврђује да смо већ тада имали државу.
- Захваљујући нашем конзулату у Минхену, успели смо да га добијемо по невероватно ниској цени - каже Којадиновић. - Коштао је нешто мање од 20.000 евра што је феноменална цена за доказ наше државности. Бугарски колекционари једнако су били заинтересовани за њега, али смо ми дали више.
С обзиром на то да је реч о историјски вредном експонату, Министарство културе покренуло је иницијативу да печат кнеза Стројимира заједно свечано представе Борис Тадић, Војислав Коштуница и Вук Драшковић. Како сазнајемо, касније ће бити урађене и реплике владарског жига уз потврду о његовој аутентичности.ИЗГЛЕД
ЗЛАТНИ печат владара Стројимира носио се око врата или руке и тежак је 15,46 грама, а висок је 1,9 сантиметара. Купастог је облика и има кружно натписно поље са крстом, око кога је грчки натпис "Боже, помози Стројимиру". Претпоставља се да је служио за оверавање владарских докумената.

БИОГРАФИЈА
ПРЕМА подацима др Ђорђа Јанковића, после смрти кнеза Властимира, најстарији брат Мутимир протерао је у Бугарску кнеза Стројимира и његовог брата Гојника. Мутимир је влаао целом Србијом до 891. године. Кнез Стројимир је и директни потомак кнеза који је око 610. до 640. године водио једну од сеоба Срба из Беле Србије, данашње Пољске, Словачке и Украјине, на Балкан.

Slika
Korisnikov avatar
dishi68
Moderator
 
Postovi: 621
Pridružio se: Uto Jul 25, 2006 06:08

Povratak na Svet oko nas

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 10 gostiju

cron