Kako da čitate etiketu na flaši vina

Kulinarski recepti
Recepti iz aleksinačkog kraja
Interesantni recepti...

Kako da čitate etiketu na flaši vina

Postod agvozden » Ned Maj 08, 2011 12:14

Postoje pravila šta mora da piše na etiketi, ali se ona razlikuju od kontinenta do kontinenta, kao i od želje i namere proizvođača. Nekad se insistira na opisu vina, nekad na njegovom sastavu i hemijskim karakteristikama. Nove etikete često sadrže i ono što bi vam somelijer ispričao.

Osnovno, ono što svaka etiketa mora da ima je:

- Ime brenda, vrsta vina (stono, desertno ili penušavo), sadržaj alkohola, naziv i adresa punionice, neto sadržina.

- Naziv vinarije koja je proizvela vino (u USA nije obavezan, ali treba da stoji "vino sadrži sulfate") i zdravstvena upozorenja za trudnice. Ako je uvozno, mora da se zna ko ga je uvezao.

- U Evropi se više vodi računa o oznaci geografskog porekla - QWPSR (Quality Wine Produced in a Specific Region), ili obavezi da je naznačeno "stono vino", vino slabijeg kvaliteta.

- QWPSR je oznaka da je vino proizvedeno sa geografskim poreklom. Ali i tu postoje gradacije: u Francuskoj AC ili AOC je vrhunsko vino sa geo poreklom, a AO VDQS - kvalitetno.

- U Americi, svako je vino "stono" ukoliko ima ispod 14 odsto alkohola.

- Stona vina u Evropi su i ona sa geografskim poreklom i ona bez. Tako je u Francuskoj Vin de paus - domaće vino sa poreklom, a vin de table - stono bez. Slično je u Nemačkoj, Landwien -sa, Deutscher tafelweine -bez.

- Kod nas su obavezni: naziv, kategorija, količina, alkohol, punionica, a ako je vino sa geo poreklom treba dodati oznaku pomenutog porekla, serijski broj boce, berbu, a za penušava vina pritisak CO2 i postupak proizvodnje.

- Ukoliko stoji KP onda je to vino sa kontrolisanim poreklom, KPK - kontrolisano poreklo i kvalitet, KPG - garantovan kvalitet.

- Godina berbe nije obavezna. Neki put je i nema, što ne znači da je bila loša, već je možda reč o miksu vina iz raznih berbi što, takođe, ne govori o kvalitetu proizvoda.

- Ime vinogorja - specifičan terroir daje specifična vina, pa se ona bolja diče imenom vinogorja koje može biti nekakva garancija, ako ne kvaliteta, onda kontinuiteta. Classico označava vina iz same srži regiona.

- Reserve/Riserva - ako na evropskim vinima stoji ova oznaka, vino je odležalo i najčešće dobilo na kvalitetu, ili je arhivsko vino. U USA ovu naznaku treba uzeti sa apsolutnom rezervom jer je kači ko god hoće i bez ikakvog razloga, piše magazin "Vino".

- Superior/Superiore obično označava vino sa višim postotkom alkohola.

- Veilles Vignes oznaka starih loza koje daju manje ploda ali su zato vina vidno kvalitetnija.

Na pojedinim etiketama ima sva sila podataka, od kiseline, do sastava što će vam malo koristiti pre nego sipate vino u čašu. Ili recimo broj proizvedenih boca. Ali, ljubopitljivom vinopiji ništa nije preterano.

Kad je etiketa u pitanju, ni proizvođači se ponekad ne istaknu u najboljoj meri, pa se kupovina vina pretvori u igru ćorave bake ili kupovinu 'mačke u džaku'. Ukoliko za proizvođača ili region nikada niste čuli, preporuka je da pogledate od kog grožđa nastaje ili makar sastav kupaže.

http://www.mondo.rs/s205447/Lifestyle/Kako_da_citate_etiketu_na_flasi_vina.html
OTPOR DO POBEDE!!!
Korisnikov avatar
agvozden
Administrator
 
Postovi: 1387
Pridružio se: Pet Jul 21, 2006 07:08
Lokacija: Beograd, Srbija

Povratak na Recepti

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

cron