Ćuretina

Kulinarski recepti
Recepti iz aleksinačkog kraja
Interesantni recepti...

Ćuretina

Postod Angelina » Ned Dec 14, 2008 01:27

Dimljeni ćureći karabatak

Potreban materijal:

1kg dimljenih ćurećih karabataka ( u kilogram taman dođu 4 komada, za jedan porodičan ručak)
150 gr tanko sečene dimljene slanine
malo vegete i karija
ulje

Za prilog koji ću služiti uz karabatake, odlučila sam da budu šampinjoni, tako da je za to potrebno:

300gr šampinjona
1 kisela pavlaka
malo belog luka u granulama
kari začin
vegeta
mleveni crni biber
malo seckanog svežeg peršuna
limunov sok

Priprema:

Ćureće karabatake uviti u slaninu ( u zavisnosti kolike su veličine, meni je za jedan trebalo četiri režnja). Onda karabatake uviti u aluminijumsku foliju, svaki posebno. U tepsiju gde će da se peku, naliti malo ulja i vode, staviti karabatake i na 250 stepeni peći nekih 40 minuta. Posle tog vremena izvaditi karabatake iz rerne, odviti foliju ( ne mora da se skida skroz, važno je da odozgo bude slobodno) i karabatake povegetiti i začiniti karijem po ukusu. Rernu smanjiti na 200 stepeni pa vratiti karabatake da se lepo zapeku, u stvari, da slanina postane hrskava. Videćete kada će to biti. Za moju rernu trebalo je još nekih 15 minuta.
Prilog od šampinjona napraviti tako što ih naseckati na tanke listiće i na malo ulja dinstati, ako je potrebno dodati malo vode, mada oni puštaju vodu i sami, pa da se ne pretera. Kada su skoro gotovi nacediti limunov sok, dodati po želji beli luk u granulama, vegetu, biber, kari, promešati i ostaviti 2-3 minuta, pa dodati peršun, promešati još jednom sve, isključiti ringlu i dodati kiselu pavlaku, Mešanjem lepo izjednačiti i skloniti sa vatre.

Servirati sa ćurećim karabatacima. Plus prilog može biti i pomfrit, već po želji.
Korisnikov avatar
Angelina
Moderator
 
Postovi: 250
Pridružio se: Čet Sep 04, 2008 06:15

Povratak na Recepti

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron