Kobasica

Kulinarski recepti
Recepti iz aleksinačkog kraja
Interesantni recepti...

Kobasica

Postod Angelina » Ned Dec 14, 2008 01:23

Turijska kobasica

Potreban materijal:

500gr svinjskog mesa od plećke
500gr svinjskog mesa od vrata
20gr soli
20gr slatke aleve paprike
20gr ljute tucane paprike
10gr bibera
10gr belog luka
1m tankog svinjskog creva

Priprema:

Meso iseći na manje komade za mlevenje, dodati ljutu papriku i so, izmešati i ostaviti da odstoji 2 sata. Meso samleti na mašini za mlevenje, dodati sitno seckan beli luk, slatku papriku i biber, pa umesiti ručno da se dobije kompaktna masa. Očišćeno crevo staviti u mlaku vodu 2 do 3 sata pre upotrebe da bi omekšalo. Pomoću mašine za pravljenje kobasica u crevo istisnuti masu vodeći računa da ne uđe vazduh. ako vazduh ipak uđe probosti crevo iglom na nekoliko mesta. Napunjena creva zavezati u čvor na 10cm razdaljine i krajeve zavezati kanapom.

Dimljenje:

U pušnici založiti vatru od bukovog ili bagremovog drveta da se zagreju zidovi pušnice i tako prosušile kobasice. Kad se vatra raspali a vatra dostigne do 35 stepeni, vatru održavati i dimiti kobasice 2 dana po pet sati. Kobasice čuvati u mračnoj i provetrenoj prostoriji na temperaturi oko 5-8 stepeni i ne dozvoliti da se smrznu. Posle mesec dana kobasice će biti dobre za jelo. U slučaju da spoljašnja temperatura poraste, kobasice se mogu čuvati u zamrzivaču.

Korisnikov avatar
Angelina
Moderator
 
Postovi: 250
Pridružio se: Čet Sep 04, 2008 06:15

Re: Kobasica

Postod nalence » Sre Jan 14, 2009 10:40

Domaca kobasica

Potrebno vam je:

4½ kg svinjskog mesa sa raznih delova, koji preostanu kod ciscenja kosti i slicno
500 g junece krtine od buta
50 g gnjecenog belog luka
80 g soli
20 g mlevenog bibera
50 g aleve paprike slatke
20 g aleve paprike ljute
oko 5 m. opranog i ociscenog tankog creva

Priprema:

Domace kobasice se pripremaju od navedenih sastojaka krupno samlevenih, dobro izmesanih sa zacinima i odlezanih oko 3-4 sata.
Nakon ponovnog mesanja, pune se creva sa posebnim aparatom, koji moze biti i kucne izrade, ali tako da ostaje sto manje vazduha u crevu, po potrebi cackalicom probusiti i ispustiti vazduh.
Kobasice praviti u duzini od 35-40 cm, zavrnuti crevo i dalje puniti na istu duzinu, zavrnuti i preseci, pa nastaviti punjenje nove kobasice.
Gotove kobasice poredjati na motku i ostaviti da se prosuse na vazduhu nekoliko sati, pa preneti u pusnicu.
Kobasice se dime na hladnom dimu, kao i kulen, a nakon dimljenja se ostavljaju na tamnom mestu na promaji da se dobro isuse.
Postoji niz nacina trosenja kobasice, bilo sveze, pre dimljenja (przenjem ili dinstanjem), polusuve (na zaru) ili potpuno suve, kao predjelo ili zakuska. Prijatno
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju."
Nisu loša vremena, nego čovek."
Korisnikov avatar
nalence
Moderator
 
Postovi: 534
Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 09:38
Lokacija: snovi

Re: Kobasica

Postod krol » Pet Jan 15, 2010 04:32

Nalence, kad se naprave one sigurno izgledaju ovako

Slika

:)) :)) :))
Prijateljstvo je kao novac, lakše se stekne nego sačuva
Korisnikov avatar
krol
Član
 
Postovi: 24
Pridružio se: Sub Jan 09, 2010 03:08
Lokacija: Beograd


Povratak na Recepti

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 10 gostiju

cron