Peciva...

Kulinarski recepti
Recepti iz aleksinačkog kraja
Interesantni recepti...

Peciva...

Postod nalence » Uto Nov 04, 2008 03:29

Pogacice sa kajmakom

Sastojci:


1 solja kajmaka sa mleka
1 solja mleka
1/2 margarina
400 g brasna
2 jaja
so,malo secera
Sve potrebne sastojke izmesati da se dobije ujednacena masa, pa dodati brasno, dobro umesiti , a zatim praviti male pogacice. Staviti ih u pleh i ostaviti oko 1 sat da stoje.

Peci na tihoj vatri.

Slika
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju."
Nisu loša vremena, nego čovek."
Korisnikov avatar
nalence
Moderator
 
Postovi: 534
Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 09:38
Lokacija: snovi

Re: Peciva...

Postod nalence » Uto Nov 04, 2008 03:33

Gurmanske kifle

Sastojci:


so, susam
virsle
300 g sira
8 kasike mleka
8 kasika ulja
prasak za pecivo
2 jaja
500 g brasna
Zamesiti testo od svih sastojaka i razviti ga sto tanje. Seci na kvadrate 9x9 cm. , na svaki komad staviti polovinu virsle i umotati u rolnu. Rolne premazati zumancetom i posuti susamom , i peci 10-15 minuta u zagrejanoj rerni u podmazanom plehu.

Po zelji umesto virsle moze se staviti stapic kackavalja, salame ili suvog vrata.

Slika
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju."
Nisu loša vremena, nego čovek."
Korisnikov avatar
nalence
Moderator
 
Postovi: 534
Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 09:38
Lokacija: snovi

Re: Peciva...

Postod nalence » Uto Nov 04, 2008 03:38

Pivske kiflice

Sastojci:


susam
1 zumance
1 prasak za pecivo
1/2 flase piva
3 solje ulja
500 g brasna
Od sastojaka zamesiti testo, pa ga rastanjiti na debljinu od 5 cm. Iseci ga na trake sirine 10 cm, pa svaku iseci na trouglove, te ih saviti u kiflice.

Staviti ih u podmazan pleh, premazatii umucenim zumancetom, posuti susamom i peci u zagrejanoj pecnici, dok ne dobiju lepu zlatno-zutu boju.

Slika
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju."
Nisu loša vremena, nego čovek."
Korisnikov avatar
nalence
Moderator
 
Postovi: 534
Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 09:38
Lokacija: snovi

Re: Peciva...

Postod nalence » Uto Nov 04, 2008 03:43

Slani stapici

Sastojci:


1 jaje
300 g brasna
200 g margarina
1 prasak za pecivo
1 jaja
so,kim
So i prasak za pecivo pomesati u brasno,a zatim ga izmrviti sa margarinom.Dodati blago ulupano jaje,pa testo uviti u foliju i ostaviti 1 sat u frizideru.Testo oklagijom istanjiti na debljinu od 5 mm,pa ga iseci na trake sirine 1 cm.

Trake seci na krace komade od 10 cm,pa od njih dlanovima formirati stapice i poredjati ih na namascen pleh. Premazati ih ulupanim jajetom,i posuti kimom i solju po ukusu, pa ih peci u vreloj pecnici, na 200 C dok ne porumene.

Tipp: Mozete posuti i susamom ili makom ko nevoli kim. A so treba da bude krupna.

Slika
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju."
Nisu loša vremena, nego čovek."
Korisnikov avatar
nalence
Moderator
 
Postovi: 534
Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 09:38
Lokacija: snovi

Re: Peciva...

Postod nalence » Čet Nov 06, 2008 08:26

Trouglovi sa sirom i spanacem

Sastojci:


300 g smrznutog spanaca
450 g lisnatog testa
kasika putera
200 g ovcijeg sira
jaje
so i mleveni crni biber
1.Spanac i lisnato testo ostaviti da se odmrzne po uputstvu. Spanac staviti na vreo puter da se izdinsta, dinstati dok sva voda ne ispari. Ovciji sir iseci na kockice, pa ga dodati spanacu i zaciniti solju i biberom po ukusu.

2. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Ptepoloviti ploce lisnatog testa. Fil stavljati na polovinu isecenog lisnatog testa. Ivice premazati belancetom i presaviti. Ivice pritisnuti viljuskom. Premazati ih izmucenim zumancetom. Peci u rerni 20 minuta sve dok lisnato testo ne dobije zlatno zutu boju.

Slika
Poslednji put menjao nalence dana Čet Nov 06, 2008 09:04, izmenjena samo jedanput
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju."
Nisu loša vremena, nego čovek."
Korisnikov avatar
nalence
Moderator
 
Postovi: 534
Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 09:38
Lokacija: snovi

Re: Peciva...

Postod nalence » Čet Nov 06, 2008 08:34

Kiflice sa nutelom

Sastojci:


250 g puter
50 g secer
limun
20 g kvasac
mlijeko
600-700 g brašno
čokolada
200 g secer
2 vanilija secer

Umutiti margarin, jaje, šećer, limunovu koru razmućen kvasac u malo toplom mleku i sve pomešati dodavajući polako brašsno.

Voditi računa da se testo ne lepi za ruke a pritom ne sme da bude tvrdo.
Testo podeliti na više manjih jufkica.

Svaku razviti oklagijom i iseći na trouglove.

Svaku filovati sa nutelom.
Uvijati u trouglove, ređati u pleh i peći na 220 C, oko 20 minuta.

Vruće uvaljati u šećer u prahu pomešan sa vanilnim šećerom ili pošpricati istopljenom čokoladom


Slika
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju."
Nisu loša vremena, nego čovek."
Korisnikov avatar
nalence
Moderator
 
Postovi: 534
Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 09:38
Lokacija: snovi

Re: Peciva...

Postod nalence » Čet Nov 06, 2008 08:44

Jabuke u testu

Sastojci:


750 g jabuka
150 g secer
2 limun
150 g pavlaka
6 ulje
1 vanilija secer
so
300 g brašno
1 prasak za pecivo
150 g secer
jabuka
nane
Oljuštiti jabuke, očititi sredinu, izvaditi koštice, iseći na kriške i staviti da se dinstaju sa 75 g šećera i limunovim sokom na tihoj vatri oko 15 minuta.
Kada je gotovo ostaviti da se hladi.

U međuvremenu izmešati kiselu pavlaku, ulje, ostatak šećera, so, vanilin šećer, brašno, prašak za pecivo i nastaviti sa mešanjem ručno.

Testo razvući na debljinu 1/2 cm, a zatim vaditi krugove prečnika 12 cm.
Na polovinu testa staviti po dve kašičice smese sa jabukama, ivice testa ovlaziti vodom, preklopiti i pritisnuti da se slepe.

Staviti u predhodno zagejanu rernu na 200 stepeni i peći 15 minuta.
Ostaviti da se ohladi.
Šećer u prahu i sok od jabuka izmešati i sipati u špric i ukrasavati kolače.

Po želji posuti pistaćima ili nanom i ostaviti da se sve dobro osuši.
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju."
Nisu loša vremena, nego čovek."
Korisnikov avatar
nalence
Moderator
 
Postovi: 534
Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 09:38
Lokacija: snovi

Re: Peciva...

Postod nalence » Čet Nov 06, 2008 08:52

Spanska pita

Sastojci:


karfiol
paprika
sargarepe
sampinjona
paprika
3-4 krastavac
150 g sunke
sir
so
2 ulje
1 prasak za pecivo
2 jogurta

Jaja umutiti, dodati jogurt , brašno, sol, prašak za pecivo, ulje.
Dodati u to sve naseckano povrce,sunku,sir, dobro promešati i uliti u podmazan pleh. Peći u vec zgrejanoj rerni nekih pola sata na manjoj temperaturi.

Slika
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju."
Nisu loša vremena, nego čovek."
Korisnikov avatar
nalence
Moderator
 
Postovi: 534
Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 09:38
Lokacija: snovi

Re: Peciva...

Postod nalence » Čet Nov 06, 2008 09:06

Uvrnuti štapići od maka i susama

Sastojci:


1 kom prasak za pecivo
1/2 kg brašno
malo so
2 dl (1 čaša) bijelo vino
Zamesiti testo i podeliti na 3 jufkice.

Svaku jufku razvuci u duzinu i 10cm u sirinu a sa prsta debljine.

Zatim razmucenim zumancem premazati testo sa jedne strane,posuti ne mlevenim makom i preci preko testa oklagijom(da bi se mak bolje zalepio).Sada testo okrenuti,premazati umucenim belancetom i posuti susamom pa preci oklagijom.Seci trake 1cm sirine i uvrnuti kao kanap.Stavljati na podmazan pleh i peci na umerenoj temperaturi.

Slika
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju."
Nisu loša vremena, nego čovek."
Korisnikov avatar
nalence
Moderator
 
Postovi: 534
Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 09:38
Lokacija: snovi

Re: Peciva...

Postod nalence » Ned Dec 07, 2008 01:38

Ustipci sa sirom

Sastojci:



700 g mekog brasna
5 jaja
1 dl mleka
500 g mladog sira
1 svez kvasac
1 kasicica secera
4 dl ulja

Priprema jela:


1.U odgovarajucoj posudi sjediniti mlako mleko, svez kvasac, secer i kasicicu brasna, pa ostaviti na toplom da nadodje.

2. U vecoj posudi za mesanje sjediniti jaja, sir, malo soli po ukusu, polovinu brasna i nadosao kvasac, te testo rucno umesati. zatim, postepeno dodavati ostatak brasna i mesiti dok testo ne pocne da se odvaja od prstiju.

3. Umeseno testo ostaviti na toplom da se udvostruci,potom ga premesiti i istanjiti oklagijom na 1 cm.

Modlama vaditi ustipke i prziti na vrelom ulju dok ne porumene.

Slika
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju."
Nisu loša vremena, nego čovek."
Korisnikov avatar
nalence
Moderator
 
Postovi: 534
Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 09:38
Lokacija: snovi

Re: Peciva...

Postod nalence » Ned Dec 07, 2008 01:44

Hleb sa krompirom i suncokretom

Sastojci:


500 g brasna
1 svez kvasac
100 ml mlake vode
1oo g oljustenog sncokreta
1 kg skuvanog krompira
ulje,so


Priprema jela:


U dubljem sudu kao za pire izgnjecimo prethodno skuvane krompire. Rastopimo kvasac u 100 ml mlake vode, pa dodamo u sud. Dodamo brasno, suncoktret, posolimo i mesamo rukom. nastavimo da mesamo testo rukom na nabrasnjenoj povrsini formirajuci loptice. Ostavimo da naraste 30 minuta. Ponovo razmesimo testo i formiramo loptu. Keramicki sud premazemo uljem i nabrasnimo. Stavimo testo i poprskamo brasnom. Zasecemo testo na cetvrtine i ostavimo da jos jednom naraste. Pecemo jedan sat na 200 stepeni.
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju."
Nisu loša vremena, nego čovek."
Korisnikov avatar
nalence
Moderator
 
Postovi: 534
Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 09:38
Lokacija: snovi


Povratak na Recepti

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju

cron