Spagete, makarone...

Kulinarski recepti
Recepti iz aleksinačkog kraja
Interesantni recepti...

Spagete, makarone...

Postod nalence » Sub Okt 25, 2008 09:15

Spageti Nena
Slika
Za 4 osobe

Sastojci:

- crni luk (1 glavica)
- ulje (1 šoljica)
- mleveno meso (300 g)
- brašno (2 sup. kaš.)
- paradajz pire (1 tuba)
- so
- biber
- vegeta
- bosliljak
- origano
- belo vino (1 čaša)
- dimljeni kačkavalj (300 g)
- špageti (500 g)

Način pripreme:

Na ulju prodinstati sitno iseckani crni luk, posoliti, dodati mleveno meso, i pržiti na tihoj vatri. Doliti 1/3 čaše belog vina, i ostaviti da se meso izdinsta. Prethodno dodati malo vegete i bibera. Posebno razrediti paradajz pire u vodi do gustine kečapa. U prodinstano meso umešati dve kašike brašna, i kada se dobije gusta masa, sipati paradajz. Kuvati na blagoj vatri najmanje 30 min. i povremeno mešati. Dodati origano, još vegete i bibera po ukusu, malo bosiljka, i preostalo vino. Sos ne treba da bude ni previše redak, ni previše gust. Pre nego što je sos gotov, skuvati špagete u prethodno proključaloj i zasoljenoj vodi, sa nekoliko kapi ulja. Špagete procediti, služiti sa toplim sosom, i po želji narendati dimljeni kačkavalj.
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju."
Nisu loša vremena, nego čovek."
Korisnikov avatar
nalence
Moderator
 
Postovi: 534
Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 09:38
Lokacija: snovi

Re: Spagete, makarone...

Postod nalence » Sub Okt 25, 2008 09:17

Spageti na napuljski nacin
Slika
Za 6 osoba

Sastojci:

- kuvana slanina - isečena na kockice (70 g)
- maslac (80 g)
- beli luk - sitno seckan (1 kaf. kaš.)
- paradajz (800 g)
- biber
- so
- špageti (500 g)
- parmezan - rendan (100 g)
- bosliljak - sitno seckan (1 sup. kaš.)

Način pripreme:

Propržiti slaninu na 30 g maslaca. Dodati beli luk, pobiberiti i posoliti, oljuštiti paradajz, ocediti od semena, ocediti suvišan sok i sitno ga iseći. Kada luk požuti, spustiti paradajz i bosiljak i pirjaniti na umerenoj vatri petnaestak minuta. Neposredno pre obeda obariti špagete u većoj količini posoljene vode, pazeći da se ne raskuvaju. ocediti ih i izručiti u duboku činiju. Razbacati odozgo komadiće preostalog maslaca, posuti struganim parmezanom i preliti pripremljenim sosom.
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju."
Nisu loša vremena, nego čovek."
Korisnikov avatar
nalence
Moderator
 
Postovi: 534
Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 09:38
Lokacija: snovi

Re: Spagete, makarone...

Postod nalence » Sub Okt 25, 2008 09:19

Spageti ala romana

Sastojci:

- špageti (500 g)
- maslac (125 g)
- parmezan - rendan (100 g)
- pršut (150 g)
- slatka pavlaka (4 dl)
- so
- biber

Način pripreme:

Skuvajte špagete. Umutite maslac sa parmezanom, i uspite vruće oceđene špagete stalno mešajući. Dodajte vruću neulupanu slatku pavlaku i pospite pršutom iseckanom na rezance. Dobro sve izmešajte, posolite i pobiberite. Služiti odmah.
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju."
Nisu loša vremena, nego čovek."
Korisnikov avatar
nalence
Moderator
 
Postovi: 534
Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 09:38
Lokacija: snovi

Re: Spagete, makarone...

Postod nalence » Sub Okt 25, 2008 09:22

Ljuti makaroni
Slika
Materijal:
2 čena belog luka,
struk vlašca,
ljuta paprika,
100g šunke,
kašika maslinovog ulja,
kašika paradajz pirea,
so, sećer,
500g makarona,
pola veze peršuna.

Paradajz zaseći unakrst i staviti u posudu, Preliti ga vrelom vodom. Zatim vodu ocediti, paradajz ohladiti i oljuštiti, pa ga iseći na manje komade.

Ljutu papriku iseći na trake. Beli luk i vlašac sitno iseći. Šunku iseći na tanke režnjeve.

Zagrejati maslinovo ulje u posebnoj posudi i na njemu prodinstati beli luk, vlašac i ljutu papričicu. Dodati i šunku dok ne postane hrskava. Dodati paradajz pire i kockice paradajza, začiniti solju i biberom. Kuvati na umerenoj temperaturi oko 10 min.

U međuvremenu skuvati makarone. Pomešati ih sa sosom i rasporediti na 4 posebna tanjira. Peršunom garnirati jelo. Po želji narendati neki tvrdi sir (ementaler ili gauda).
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju."
Nisu loša vremena, nego čovek."
Korisnikov avatar
nalence
Moderator
 
Postovi: 534
Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 09:38
Lokacija: snovi

Re: Spagete, makarone...

Postod nalence » Pet Nov 07, 2008 03:03

Pikantne spagete sa slaninom

Sastojci:


ulje
350 g spageta
100 g dimljene slanine
1 kasiaka parmezana
50 g putera
1 mala kasika majcine dusice
300 g konzerviranog seri paradajza
pola kasike ljute mlevene paprike
so i mleveni biber
Kuvamo spagete u uzavreloj i posoljenoj vodi. U tiganju sa zagrejanim uljem i rastopljenim puterom przimo parcad slanine. Dodamo konzervirani paradajz, majcinu dusicu i ljutu mlevenu papriku. Posolimo i pobiberimo. Dodamo skuvane spagete, promesamo i sklonimo sa sporeta. Serviramo na ciniju, nanesemo paradajz i ukrasimo rendanim parmezanom.

Slika
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju."
Nisu loša vremena, nego čovek."
Korisnikov avatar
nalence
Moderator
 
Postovi: 534
Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 09:38
Lokacija: snovi

Re: Spagete, makarone...

Postod nalence » Pet Nov 07, 2008 03:11

Makarone sa pecurkama

Sastojci:

Slika

500 g makarona
1 pavlaka
1 bijeli luk
300 g sunke
persunov list
so
Besamel sos: ulje
20 g maslac
20 g brašno
1 dl supe (kocka)
1,5 dl mlijeko
so
Obariti rezanca i ostaviti po strani. Rastopiti maslac i u njega dodati brasno, zatim supu, mleko, so i malo muskatnog orascica. Gotov besamel sos ostaviti da se malo hladi.

U posebnoj posudi prodinstati sitno isecene pecurke, luk, dodati pavlaku, sunku isecenu na rezanca i u to dodati besamel sos. Posoliti, pobiberiti, dodati seckan persun i dinstati jos oko 5 minuta na laganoj temperaturi dok se ne zgusne.

Rezanca preliti umakom i lagano izmesati. Sluziti dok je jelo toplo.
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju."
Nisu loša vremena, nego čovek."
Korisnikov avatar
nalence
Moderator
 
Postovi: 534
Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 09:38
Lokacija: snovi

Re: Spagete, makarone...

Postod bitna_pomoc » Pon Mar 01, 2010 05:20

:)) :ole) :V) :P :wor) :D
bitna_pomoc
embrion
 
Postovi: 3
Pridružio se: Uto Feb 27, 2007 09:55


Povratak na Recepti

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju

cron