Riba

Kulinarski recepti
Recepti iz aleksinačkog kraja
Interesantni recepti...

Riba

Postod nalence » Sre Okt 22, 2008 02:31

Bakalar sa krompirom....

Za 6 osoba:

700 gr.bakalara,400 gr krompira
1 rezanj cesnjaka 1/2 vezice naseckanoga persuna
maslinovo ulje,so,biber i naravno vegeta

Priprema:
Vecer pre pripremanja bakalar potopite u vrelu vodu.
kada se voda ohladi odlijte je i dodajte opet cistu vrelu vodu.
Bakalar stavite u veliku posudu,dolijte hladne vode da ga pokrije
i kuvajte dok ne omeksa (otprilike45 min.)
Izvadite i ocedite bakalar,vodu od kuvanja sacuvajte.
Ako je potrebno bakalar protucite baticem za meso
Ogulite mu kozu,odstranite od ljuske i usitnite na srednjo velike komade.
Krompir ocistite i izrezite na kriske,naseckajte persun i cesnjak.
U vecu posudu ulijte malo maslinovoga ulja i slazite red krompira red zacina
red bakalara.Zavrsite sa krompirom.Prelijete vodom od kuvanja bakalara koju procedite
kroz gusto cedilo.
Kuvajte na laganoj vatri dok se krompir ne skuva
Na kraju kuvanja po potrebi dodajte maslinovog ulja,posolite i pobiberite... i naravno uzivajte u jelu.......
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju."
Nisu loša vremena, nego čovek."
Korisnikov avatar
nalence
Moderator
 
Postovi: 534
Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 09:38
Lokacija: snovi

Re: Riba

Postod nalence » Sre Okt 22, 2008 02:34

Oslic sa pecurkama

800gr. oslica
350gr. pecuraka ( sampinjona )
40gr. brasna
1 kisela pavlaka
belo vino
persun
so
supa ( od kocke )


Priprema

Oslic se przi na ulju i redi u podmazani pleh ( uljem ).
Na istom ulju przi se brasno, dodaje pavlaka, so, belo vino ( 10 minuta ).
Odozgo na oslic se redjaju pecurke,seckani persun i preliva se gotovim sosom sa dodatkom supe i pece u rerni 10-15 minuta.
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju."
Nisu loša vremena, nego čovek."
Korisnikov avatar
nalence
Moderator
 
Postovi: 534
Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 09:38
Lokacija: snovi

Re: Riba

Postod nalence » Sre Okt 22, 2008 02:35

Saran sa povrcem

Saran se cisti i zasekuje sa obe srtane i lepo se soli vegetom.
Pesebo se mesa beli luk, persun, sok od jednog limuna, 125 gr. ulja i tom smesom se puni saran i na zasecena mesta.
Na ulju se przi crni luk da porumeni i dodaje se jedna tegla ruske salate ( iz tursije) i sve se przi 5-6 minuta.
Punjena riba se stavlja u zemljanu tavu i oko nje se redja proprzeno povrce, pokriva se folijom i pece pola sata na 200 stepeni.
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju."
Nisu loša vremena, nego čovek."
Korisnikov avatar
nalence
Moderator
 
Postovi: 534
Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 09:38
Lokacija: snovi

Re: Riba

Postod nalence » Sre Okt 22, 2008 02:36

Pastrmka u marinadi


Pastrmka se sece na komade i przi na vrelom ulju, da bude res.

Marinada

Jedna vezica persuna se secka sitno i mesa sa istucanim belim lukom, dodaje se so, sok od jednog limuna, jedna soljica mlake vode, malo senfa, 1/2 soljice sirceta i sve se preliva preko przene ribe.
Ulje na kome se przila riba se zagreva i poliva preko ribe,zatvara se kapakom i stoji 2-3 sata pre sluzenja.
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju."
Nisu loša vremena, nego čovek."
Korisnikov avatar
nalence
Moderator
 
Postovi: 534
Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 09:38
Lokacija: snovi

Re: Riba

Postod nalence » Sre Okt 22, 2008 03:05

Pljeskavice od ribe
sastojci
1 kg ribe (oslića)
1 vezica povrća za supu
1 glavica luka
biber, so
1 slatka crvena paprika
4 jaja
1 kašika začina C
2 čena belog luka
ulje za prženje
priprema
Povrće za supu skuvajte u slanoj vodi. Kada omekša, dodajte očišćenu ribu i kuvajte sve dok riba ne omekša. Zatim ocedite vodu, meso odvojite od kostiju i zajedno sa povrćem sitno iseckajte. Dodajte sitno iseckani crni i beli luk, biber, slatku crvenu papriku, jaja i začin C. Dobro izmešajte i oblikujte pljeskavice, a zatim ih propržite na vrućem ulju. Servirajte sa salatom od krompira.
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju."
Nisu loša vremena, nego čovek."
Korisnikov avatar
nalence
Moderator
 
Postovi: 534
Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 09:38
Lokacija: snovi

Re: Riba

Postod nalence » Sre Okt 22, 2008 03:08

SARAN SA KAJMAKOM
1 veci saran, 1 glavica belog luka, parce suve slanine, kajmak, so, biber, aleva paprika, sirce,

Sarana ocistiti, uzduz raseci (pored kicme i posred glave tako da ostane na trbuhu spojen) i izvadite utrobu. Kad se ocedi, ribu posoliti i sa obe strane gusto spikovati komadicima suve slanine i belim lukom. Peci u zagrejanoj pecnici i povremeno dolivati malo tople vode. Kad je riba gotova posuti je sa malo bibera, aleve paprike, malo sirceta i zatim staviti preko kajmaka. Vratite u rernu da se jos malo zapece.
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju."
Nisu loša vremena, nego čovek."
Korisnikov avatar
nalence
Moderator
 
Postovi: 534
Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 09:38
Lokacija: snovi

Re: Riba

Postod nalence » Ned Okt 26, 2008 12:17

Oslic u belom vinu
Slika
Sastojci za 4 porcije
600 g fileta oslića
3 vlasca
30 g margarina
2 limuna
1 dl belog vina
so, biber, ulje

Priprema
U vatrostalnu posudu staviti filete izdeljene na komadiće, posoliti, pobiberiti, preliti sokom od dva limuna pomešanim sa 2 kašike ulja. Uključiti gril i peći osam minuta. Izvaditi iz pećnice i držati na toplom. Odvojeno propržiti iseckani vlasac na 30 g margarina, dodati belo vino, sok od pečenja fileta i prokuvati 3-4 minuta. Posoliti, pobiberiti, preliti ribu sosom, posuti iseckanim peršunom i služiti.
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju."
Nisu loša vremena, nego čovek."
Korisnikov avatar
nalence
Moderator
 
Postovi: 534
Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 09:38
Lokacija: snovi

Re: Riba

Postod nalence » Ned Okt 26, 2008 12:28

Fileti oslića sa povrćem
Slika

Sastojci:8 kom fileti oslića
100 ml belog vina
8 kom šargarepe
3 glavice crnog luka
8 kom peršunovog korena
2 kašike limunovog soka
1 kom praziluk
50 g celera
8 kom peršuna
po ukusu so
1 kom limunove kore
po ukusu bibera

Priprema povrća

Oljuštite crni luk i isecite ga na tanke kolutove.
Oljuštite šargarepu i isecite je na kockice.
Oljuštite peršun i isecite ga na kockice.
Oljuštite celer pa i njega isecite na kockice.
Praziluk isecite na tanke kolutiće.

Kuvanje
Naspite vino u vatrostalnu posudu odgovarajuće veličine i stavite u rernu da se ugreje. Rernu podesite na 220°C.
Kada, prilikom kuvanja, koristite vatrostalnu posudu, uvek je stavite u hladnu rernu pa tek onda uključite rernu da se greje da bi se i posuda postepeno zagrevala. U protivnom bi se moglo desiti da posuda pukne.
Kada je vino zagrejano, dodajte i povrće u posudu i to prvo praziluk i crni luk,
a zatim i celer, šargarepu i peršun.
Vratite jelo u rernu i ostavite ga još 10-tak minuta.
Nakon toga, dodajte rendanu koru limuna, posolite i pobiberite.
U međuvremenu, filete prelijte limunom i posolite pa i njih poređajte u posudu sa povrćem
Vratite u rernu i pecite oko 5-10 minuta.

Prijatno!
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju."
Nisu loša vremena, nego čovek."
Korisnikov avatar
nalence
Moderator
 
Postovi: 534
Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 09:38
Lokacija: snovi

Re: Riba

Postod nalence » Ned Dec 07, 2008 02:00

Skuse na Senfu

Sastojci:


6 ribe
250 gr pavlaka
3 kasike senf
1 limun
so
biber
2 kasike persunov list
50 gr buter

Priprema jela:


Skuse ocistiti (ostaviti glave), isprati i prebrisati. Poredati ih, jedno do druge u vatrostalnu ciniju. U zagrejanoj posudi rastvoriti senf u pavlaci, dodati sok od limuna i persun, malo posoliti, pobiberiti i preliti ribu ovim sosom. preko ribe staviti nekoliko komadica butera. Peci 20 - 25 minuta u pecnici na tempraturi od 200-250 stepeni. Ovako pripremljene skuse ne gube miris i mogu se sluziti i kasnije.
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju."
Nisu loša vremena, nego čovek."
Korisnikov avatar
nalence
Moderator
 
Postovi: 534
Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 09:38
Lokacija: snovi

Re: Riba

Postod nalence » Ned Dec 07, 2008 02:04

Pijani šaran

Sastojci:


1 ribe
3-4 bijeli luk
200 g sampinjona
1 riza
200 ml bijelo vino
so

Priprema jela:


Šarana dobro očistiti i zaseći po širini sa obe strane.
U ove raseke staviti po širini isečen bieli luk.
Posoliti i pobiberitii po želji (i unutra i vani), šampinjone malo prodinstati i u njih dodati prethodno očišćen i opran pirinač (takođe začiniti i dodati lovora po želji.
Sa ovom masom puniti šarana i nakon punjenja zatvoriti ga sa čačkalicama ili ga uvezati.
Šarana staviti u podmazan pleh i pokriven peći oko 1 sat kada ga treba preliti sa polovinom vina a nakon 15 minuta sa preostalom količinom vina.

Slika
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju."
Nisu loša vremena, nego čovek."
Korisnikov avatar
nalence
Moderator
 
Postovi: 534
Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 09:38
Lokacija: snovi


Povratak na Recepti

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju

cron