Oprezno sa korišćenjem kartica na internetu

Linkovi na internet stranice o Aleksincu ili slicni...

Moderator: Urednici

Oprezno sa korišćenjem kartica na internetu

Postod agvozden » Pon Sep 22, 2008 06:37

U UniCredit Banci poslednjih mesec dana Odeljenje za sprečavanje i praćenje zloubotrebe platnih kartica otkrilo je rast broja prevara i pokušaja prevara kada su u pitanju plaćanja putem interneta, te ovim putem svojim klijentima želi da skrene pažnju na opreznost koju je neophodno imati pri korišćenju kartica putem interneta. Najčešći slučajevi zloupotreba platnih kartica su primećeni kod klijenata koji se prijavljuju za dobijanje američke zelene karte.

Naime, klijenti se na internet prezentaciji prijavljuju za učešće na lutriji za dobijanje američke zelene karte, s tim da su u obavezi da ostave svoje lične podatke, ali i broj telefona. Ubrzo zatim, lažni službenici, pozivaju klijenta sa zahtevom da im izdiktira broj platne kartice, kako bi mu bio uplaćen novac. Naravno, klijentima se novac ne uplaćuje, već im se skida sa računa. Pored toga, hakeri traže broj kartice i kako bi naplatili proviziju za popunjavanje formulara za učešće na lutriji.

Iz Ambasade SAD-a u Beogradu je stiglo i sledeće obaveštenje: „Molbe za DV program (Diversity Visa Program) se popunjavaju direktno na internetu izmedju oktobra i decembra. Tačni datumi se objavljuju svake godine. Više informacija o DV programu možete naći na internet adresi http://www.dvlottery.state.gov . Ovo je jedina zvanična internet stranica za DV program.”

U Američkoj ambasadi napominju još da su “zabeleženi slučajevi lažnih internet stranica koje se predstavljaju kao zvanične internet prezentacije vlade SAD. Neke agencije navode da Vlada SAD naplaćuje taksu za popunjavanja inicijalne molbe. Ne postoji taksa za popunjavanje elektronskog formulara za DV program. Više informacija dobićete na Department of State Warning http://www.travel.state.gov/visa/immigr ... _1749.html i Federal Trade Commission Warning http://www.ftc.gov/bcp/edu/pubs/consume ... lt003.shtm .”

U UniCredit Banci upozoravaju klijente da ni u kom slučaju ne dostavljaju broj svoje platne kartice, a naročito ne putem telefona. Svi korisnici platnih kartica u cilju lične zaštite moraju biti upoznati sa Opštim uslovima korišćenja kartica na internetu.

Izvor: krediti.rs
OTPOR DO POBEDE!!!
Korisnikov avatar
agvozden
Administrator
 
Postovi: 1387
Pridružio se: Pet Jul 21, 2006 07:08
Lokacija: Beograd, Srbija

Povratak na Linkovi

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 7 gostiju

cron